Ouderenzorg

We bieden ondersteuning aan diverse organisaties in de verpleging, verzorging en thuiszorg (VVT) door middel van verschillende onderzoeksmethoden. We doen onderzoek onder een breed scala aan doelgroepen binnen de ouderenzorg. Onze aanpak is gebaseerd op de richtlijnen van het Generieke Kompas, dat sinds 1 juli 2024 in het Register is opgenomen. Onze onderzoeken leveren waardevolle input op voor het opstellen van een kwaliteitsbeeld.

Doelgroepen

Onze onderzoeksactiviteiten richten zich op een breed scala aan doelgroepen binnen de ouderenzorg.

Cliënten
Wij voeren cliëntervaringsonderzoeken uit onder zowel somatiek als PG-cliënten en cliënten die zowel intramuraal als extramuraal zorg ontvangen. Dit alles doen we om inzicht te krijgen in de tevredenheid en ervaringen van cliënten met de zorg.

Medewerkers en vrijwilligers
We onderzoeken de ervaringen van betaalde medewerkers en vrijwillige medewerkers om de werkprocessen en het werkplezier te verbeteren en om uitstroom tegen te gaan.

Mantelzorgers
Inzicht in de behoeften en ervaringen van mantelzorgers is cruciaal, aangezien zij een steeds prominentere rol krijgen in de zorg voor hun naaste. Dat maakt het dat inzicht in hun ervaringen en tevredenheid van groot belang is voor het verbeteren van de zorg en ondersteuning.

Samenwerkingspartners en verwijzers
Wij betrekken samenwerkingspartners, zoals bijvoorbeeld huisartsen en ziekenhuizen, bij de onderzoeken voor ouderenzorgorganisaties. Door hun ervaringen en verwachtingen in kaart te brengen, verbeteren we de samenwerking en doorstroom tussen zorgsectoren. Dit bevordert de afstemming tussen zorgaanbieders en verwijzers, wat leidt tot betere kwaliteit van zorg.

Onze onderzoeksmethoden en aanpak

ZorgfocuZ heeft veel ervaring met verschillende onderzoeksmethoden, waaronder:

  • Kwantitatieve metingen: Via vragenlijsten verzamelen wij data om een duidelijk beeld te krijgen van de ervaringen met de organisaties waarvoor we onderzoek doen.
  • Kwalitatieve onderzoeken: Door middel van interviews, focusgroepen en/of spiegelgesprekken gaan we dieper in op de ervaringen en behoeften van verschillende doelgroepen.

We zorgen ervoor dat onze onderzoeken altijd aansluiten bij de actuele verplichtingen en denkkaders in de VVT. Ook ondersteunen we zorgorganisaties bij het interpreteren van onderzoeksresultaten en vertalen we deze resultaten samen naar concrete verbeteracties.

Onze aanpak richt zich op maatwerk. In plaats van alléén een standaardvragenlijst te gebruiken en het verplichte vinkje te zetten, stemmen wij het meetinstrument af op de specifieke behoeften van de organisatie. Steeds meer organisaties baseren hun beleid op de PDCA-cyclus: plannen (plan) worden opgesteld, uitgevoerd (do), geëvalueerd (check) en omgezet in concrete verbeteracties (act). Onze onderzoekers denken actief mee over hoe het onderzoek geïntegreerd kan worden in de PDCA-cyclus, zodat we de meest waardevolle resultaten behalen.

Waar mogelijk kunnen we onderzoeken met elkaar in verbinding brengen. Door bijvoorbeeld een cliënt- en medewerkersonderzoek te combineren krijgen zorgorganisaties een geïntegreerd beeld van de ervaringen met de dienstverlening en het beleid vanuit meerdere perspectieven.

Continu meten voor blijvende verbetering

Naast puntmetingen (bijvoorbeeld ieder jaar of periodiek) bieden wij ook de mogelijkheid voor een continu onderzoek. Hierbij wordt cliënten gevraagd om feedback te geven op belangrijke momenten, bijvoorbeeld voorafgaand aan hun zorgplan gesprek. Dit stelt zorgorganisaties in staat om direct in te spelen op de wensen en ervaringen van cliënten.

Ons online dashboard biedt real-time inzicht in de resultaten van de onderzoeken. Met diverse filtermogelijkheden kunt u prestaties volgen op het niveau van teams, locaties of specifieke doelgroepen.

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Bent u geïnteresseerd in onze onderzoeksdiensten voor de ouderenzorg? Wilt u meer weten over onze aanpak of direct een offerte aanvragen? Neem gerust contact op met onze collega Imme van der Velde en ontdek de meerwaarde van een samenwerking met ZorgfocuZ.

U kunt ons ook bereiken via ons contactformulier of telefonisch via: