Kraamzorg

De kraamzorg-sector in Nederland is van groot belang voor de zorg en ondersteuning van pasgeboren baby’s en hun moeders. Kraamzorg wordt geboden tijdens de eerste dagen en weken na de geboorte en omvat verschillende taken, zoals het ondersteunen bij de borstvoeding, het geven van advies over babyverzorging en het bevorderen van het herstel van de moeder. Het streven is om een veilige en comfortabele omgeving te creëren waarin moeders kunnen herstellen en de baby’s gezond kunnen groeien.

Kwaliteit van kraamzorg essentieel

Kraamzorg is in de eerste plaats belangrijk voor het herkennen van eventuele gezondheidsproblemen bij pasgeborenen; wanneer eventuele complicaties vroegtijdig worden opgemerkt en behandeld, kan de gezondheid van zowel de baby als de moeder worden bevorderd. Daarnaast draagt kwaliteitsvolle kraamzorg bij aan het welzijn van de moeder. Na de bevalling heeft de moeder tijd nodig om te herstellen, zowel fysiek als emotioneel.

Soorten onderzoek in de kraamzorg

Organisaties uit de kraamzorgsector kunnen wij met verschillende soorten onderzoek ondersteunen:

  • Cliëntenonderzoek. Onder kersverse ouders/verzorgers is het interessant om na te gaan hoe zij de kraamzorg hebben ervaren. Na de bevalling heeft bijvoorbeeld de moeder tijd nodig om te herstellen, zowel fysiek als emotioneel. Wat vonden de ouders wel goed gaan en wat had er naar hun ervaring beter of anders gekund? Een hoge klantwaardering is helemaal in deze sector belangrijk; een prettige kraamperiode leidt tot vertrouwen en welzijn bij ouders, en kan zo invloed hebben op eventuele toekomstige gezinsuitbreiding.
  • Medewerkersonderzoek. Voor kinderopvangorganisaties zelf is het belangrijk om bij hun medewerkers zelf na te gaan hoe zij het werken bij de organisatie ervaren. Hoe ervaren en beleven zij het werken bij de organisatie, als het gaat om thema’s als opleidingsmogelijkheden, interne communicatie, werkdruk, werkinhoud of de sociale veiligheid? Wat zou de organisatie kunnen doen om dit te verbeteren?
  • Marktonderzoek onder de (potentiële) doelgroep. Wat vinden toekomstige ouders belangrijk als zij op zoek gaan naar een aanbieder van kraamzorg? Door wie laten zij zich in dat kader adviseren? Via welke kanalen oriënteren zij zich? Wat vinden zij belangrijk aan het profiel van een kraamzorgaanbieder?

Hoe kunnen wij u van dienst zijn?

Wilt u meer weten over de mogelijkheden qua onderzoek voor uw kraamzorgorganisatie? Wilt u met ons sparren over de juiste aanpak van uw onderzoeksvraag? Of wilt u direct een offerte aanvragen voor uw onderzoek? Neem gerust contact op met onze collega Robbert Klein Koerkamp.

U kunt ons ook bereiken via ons contactformulier of u kunt ons bellen op 050 – 82 00 461 (kantoor Groningen) of 030 – 20 74 269 (kantoor Utrecht).