
Ministeries
ZorgfocuZ ondersteunt ministeries met onafhankelijk, praktijkgericht onderzoek binnen het brede domein van zorg, welzijn en het sociaal-maatschappelijk beleid. Wij helpen bij het ontwikkelen, onderbouwen en verbeteren van beleid met inzichten die zowel strategisch als uitvoerbaar zijn.
Ministeries bevinden zich steeds vaker op het snijvlak van systemen, wetgeving en maatschappelijke verwachtingen. In die dynamiek brengt ZorgfocuZ structuur, inzicht en richting – met onderzoek dat verder gaat dan cijfers alleen. Wij combineren data, ervaring en context tot bruikbare adviezen voor beleid.
Onderzoeksdiensten voor ministeries
ZorgfocuZ is gespecialiseerd in het uitvoeren van toegepast beleidsonderzoek binnen het sociaal domein en de gezondheidszorg. Daarbij werken we in opdracht van meerdere ministeries aan uiteenlopende projecten. De volgende onderzoeksdiensten zetten wij regelmatig in:
Onze onderzoekstypen
Beleidsgericht onderzoek
Wij helpen ministeries om hun beleid te onderbouwen met actuele data, praktijkervaringen en wetenschappelijke inzichten. Of het nu gaat om de ontwikkeling van nieuwe wet- of regelgeving, het bijstellen van bestaand beleid of het verkennen van maatschappelijke trends: ons onderzoek biedt een stevig fundament voor beleidskeuzes.
Evaluatieonderzoek en effectmetingen
Om te weten of beleid werkt, is onafhankelijk inzicht nodig in de resultaten en de effecten van programma’s, regelingen of interventies. Wij meten niet alleen uitkomsten, maar analyseren ook achterliggende processen en randvoorwaarden, zodat verbeterpunten en succesfactoren helder worden.
Burger- en doelgroepgericht onderzoek
In beleid dat raakt aan gezondheid, participatie of bestaanszekerheid is de stem van de burger onmisbaar. Wij voeren kwalitatief en kwantitatief onderzoek uit onder inwoners, cliënten, mantelzorgers en professionals. Dit levert inzichten op over behoeften, ervaringen en knelpunten – cruciaal voor gedragen en haalbaar beleid.
Onderzoeken onder medewerkers
Naast onderzoeken die zich richten op beleid of burgers kunnen wij ook ondersteunen bij onderzoeken met een focus op medewerkers. Een ministerie is net als andere organisaties ook gewoon een werkgever. Daarom is het voor hen net zo belangrijk om de meningen van medewerkers te verzamelen en zo niet alleen tevredenheid te meten, maar ook te kijken naar werkbeleving en organisatieontwikkeling.
Advisering op basis van onderzoeksresultaten
Onze onderzoeken eindigen niet bij een rapport. Wij denken actief mee over de vertaling naar beleid, communicatie en implementatie. Zo ondersteunen wij ministeries bij het omzetten van kennis naar concrete actie
Monitoring en datagedreven beleidsontwikkeling
Wij helpen ministeries om beleidsinformatie te verzamelen, te structureren en te duiden. Denk aan langlopende monitoringtrajecten, dashboards en trendanalyses. Zo kunnen beleidsmakers tijdig bijsturen en proactief inspelen op ontwikkelingen in het veld.
Onze werkwijze: onafhankelijk, toepasbaar en veilig
Ministeries kiezen voor ZorgfocuZ vanwege onze combinatie van inhoudelijke expertise, praktische toepasbaarheid en betrouwbare werkwijze. Wij onderscheiden ons door:
Begrip van het werkveld én het beleidsproces
Onze onderzoekers kennen zowel het veld van zorg en welzijn als de realiteit van ambtelijke besluitvorming. Daardoor weten we wat er speelt – van bestuurlijke doelstellingen tot uitvoeringsvragen.
Flexibiliteit en maatwerk
Ieder beleidsvraagstuk vraagt om een andere benadering. We ontwerpen het onderzoek samen met opdrachtgevers en stemmen methodiek, communicatie en planning zorgvuldig af.
Verbinding met wetenschap en praktijk
Wij werken intensief samen met universiteiten – waaronder de Rijksuniversiteit Groningen – en staan in direct contact met gemeenten, zorgaanbieders en maatschappelijke organisaties. Daardoor overbruggen wij de kloof tussen beleid, wetenschap en praktijk.
Q&A
Veelgestelde vragen
Zeker. Veel opdrachtgevers starten met een brede onderzoeksvraag. Tijdens de intake helpen wij deze te concretiseren en af te bakenen. We zorgen dat het onderzoek aansluit bij beleidsdoelen, meetbaar is en uitvoerbaar binnen planning en budget.
ZorgfocuZ staat voor transparant en onafhankelijk onderzoek. We hanteren gevalideerde methodes, maken verantwoording van onze keuzes en rapporteren feitelijk, inclusief eventuele beperkingen. We werken in opdracht, maar niet in dienst van beleid.
Bij een beleidsonderzoek wordt gebruik gemaakt van methodes zoals procesevaluatie en andere evaluatie methoden. Hiermee analyseren we voortgang, randvoorwaarden en eerste effecten — ook als het beleid nog loopt. Zo leveren we handelingsgerichte inzichten op tussentijdse momenten.
Ja. Participatie is steeds belangrijker. Wij begeleiden interactieve sessies, focusgroepen en groepsgesprekken met stakeholders, beleidsmedewerkers of burgers. Dit verhoogt draagvlak en kwaliteit van het onderzoek.
Onderzoek voor ministeries omvat het systematisch verzamelen, analyseren en rapporteren van informatie om beleid te onderbouwen, te evalueren of te verbeteren. Dit type onderzoek wordt uitgevoerd in opdracht van een ministerie en richt zich vaak op maatschappelijke, organisatorische of beleidsmatige vraagstukken. Dit kan gaan om beleidsmonitoring en -evaluatie, om te bepalen of beleid werkt zoals bedoeld, wat de effecten zijn en waar bijsturing nodig is. Maar het kan bijvoorbeeld ook een intern onderzoek zijn naar de meningen en ervaringen van medewerkers. In deze gevallen is een onderzoek meer gericht op organisatieontwikkeling.
Wat kunnen wij voor u betekenen?
Wilt u meer weten over wat ZorgfocuZ voor u kan betekenen en onze aanpak daarvoor, of wilt u direct een offerte aanvragen? Neem gerust contact op met onze collega Drs. Martin Bloem en laat u overtuigen van onze meerwaarde.
WIJ NEMEN BINNEN ÉÉN WERKDAG CONTACT MET U OP.