Maatschappelijke opvang en ondersteuning

In Nederland zijn gemeenten verantwoordelijk voor het bieden van passende ondersteuning aan mensen die (tijdelijk) niet in staat zijn om zelfstandig te wonen of volledig zelfredzaam te functioneren. Dit doen zij vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Het gaat hierbij onder meer om opvang en begeleiding voor dak- en thuislozen, slachtoffers van huiselijk geweld, mensen met psychische kwetsbaarheid die behoefte hebben aan beschermd wonen (BW), en inwoners die ondersteuning nodig hebben bij het dagelijks leven thuis.

ZorgfocuZ ondersteunt gemeenten, zorgaanbieders en maatschappelijke organisaties in dit domein met onafhankelijk onderzoek. Door de ervaringen van cliënten, medewerkers en andere relevante stakeholders in kaart te brengen, processen te evalueren en beleidsdoelen te toetsen aan de praktijk, dragen we bij aan het verbeteren van de kwaliteit van opvang en ondersteuning.

Onderzoeksdiensten voor maatschappelijke ondersteuning en opvang

ZorgfocuZ biedt onderzoek en advies op maat, gericht op het verbeteren van de maatschappelijke opvang en ondersteuning in uw gemeente of specifiek binnen uw organisatie. Dit doen wij op basis van betrouwbare data, grondige analyses en betrokken samenwerking.

Binnen de maatschappelijke ondersteuning en opvang bedient ZorgfocuZ verschillende doelgroepen door middel van diverse onderzoeksvormen.

Onderzoekstypen

Onderzoek onder cliënten

Wij voeren gericht onderzoek uit onder cliënten van maatschappelijke opvangvoorzieningen, zoals daklozenopvang, vrouwenopvang en beschermde woonvormen. Door interviews en vragenlijsten brengen we niet alleen ervaringen, maar ook behoeften en verbeterpunten in kaart.

Medewerkersonderzoek

ZorgfocuZ voert ook medewerkersonderzoeken uit voor organisaties in de maatschappelijke opvang en ondersteuning. Deze onderzoeken geven inzicht in werkbeleving, betrokkenheid en knelpunten binnen teams. Met gerichte analyses en praktische adviezen helpt ZorgfocuZ organisaties om het werkklimaat te verbeteren en medewerkers duurzaam inzetbaar te houden.

Procesevaluaties

Hoe wordt de begeleiding vormgegeven? Welke methodieken worden ingezet? Worden cliënten gevolgd in de tijd, en wat zijn de ervaringen van  medewerkers en cliënten? We evalueren onder andere methodische begeleidingstrajecten binnen de maatschappelijke opvang.

Marktonderzoek

ZorgfocuZ voert marktonderzoek uit voor organisaties in de maatschappelijke opvang en ondersteuning om behoeften, ervaringen en verwachtingen van cliënten en stakeholders in kaart te brengen. Met gerichte vragenlijsten en heldere rapportages helpt ZorgfocuZ organisaties om hun dienstverlening beter af te stemmen op de doelgroep en maatschappelijke impact te vergroten.

Beleidsonderzoek

Wij onderzoeken in hoeverre het beleid op het gebied van opvang en ondersteuning aansluit bij de praktijk en de behoeften van de doelgroep. Ook adviseren wij gemeenten bij de doorontwikkeling van beleid, bijvoorbeeld richting integrale toegang, samenwerking met zorgaanbieders of de doorstroom binnen beschermd wonen.

Wijkteam- en toegangsonderzoeken

We brengen in kaart hoe inwoners de toegang tot hulp ervaren via wijkteams, Wmo-loketten of andere routes. Daarbij kijken we naar bereikbaarheid, communicatie, wachttijden, samenwerking en oplossingsgerichtheid.

Onze werkwijze: Deskundig en maatschappelijk betrokken

Bij ZorgfocuZ combineren we deskundigheid met maatschappelijke betrokkenheid. Onze onderzoekers hebben jarenlange ervaring binnen het sociaal domein en kennen de vraagstukken die spelen. Of het nu gaat om verplichte metingen of maatwerkonderzoek: wij zorgen voor inzichten die verder gaan dan cijfers alleen.

Wetenschappelijk onderbouwd
Maatwerk
Groot bereik, korte lijnen

Wetenschappelijk onderbouwd

Door onze samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen zijn onze onderzoeken altijd stevig onderbouwd en inhoudelijk actueel.

Maatwerk

Wij geloven niet in standaardoplossingen. Elk onderzoek stemmen we af op de lokale context en de specifieke vraagstukken van uw organisatie.

Groot bereik, korte lijnen

Met meer dan 150 gemeenten en tientallen maatschappelijke organisaties als opdrachtgever, begrijpen we de dynamiek in het werkveld. Tegelijk zijn we een bureau met korte lijnen, heldere communicatie en een persoonlijke aanpak.

Q&A

Veelgestelde vragen

Hoe worden cliënten betrokken bij een onderzoek?

We zorgen voor een toegankelijke en respectvolle aanpak, via bijvoorbeeld interviews, vragenlijsten of begeleide gesprekken. Daarbij houden we rekening met eventuele beperkingen in taalvaardigheid, vertrouwen of digitale toegang.

Wat voor onderzoeken biedt ZorgfocuZ aan binnen de maatschappelijke opvang en ondersteuning?

ZorgfocuZ biedt onder meer cliënttevredenheidsonderzoek, medewerkersonderzoek, participatieonderzoek en maatwerkonderzoek aan. Deze zijn afgestemd op de unieke context van maatschappelijke opvang, beschermd wonen en ambulante ondersteuning.

Wat levert het onderzoek op?

U ontvangt een overzichtelijk rapport met resultaten, conclusies en praktische aanbevelingen. Deze inzichten helpen bij interne verbetertrajecten, beleidsverantwoording en het versterken van cliëntgericht werken.

Hoe waarborgt ZorgfocuZ privacy en anonimiteit?

ZorgfocuZ werkt volgens de AVG-richtlijnen. Alle data wordt vertrouwelijk behandeld en resultaten worden altijd anoniem gerapporteerd.

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Wilt u meer weten over wat ZorgfocuZ voor u kan betekenen en onze aanpak daarvoor, of wilt u direct een offerte aanvragen? Neem gerust contact op met onze collega Imme van der Velde en laat u overtuigen van onze meerwaarde.

Vraag offerte op
(06) 25 15 88 95
Meer info
WIJ NEMEN BINNEN ÉÉN WERKDAG CONTACT MET U OP.
Heeft u hulp nodig?