
Eind januari publiceerde het CBS de Landelijke ontwikkelingen in de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Hierin zijn de belangrijkste cijfers over het gebruik en de uitgaven van Wmo-maatwerkvoorzieningen in de periode 2017 tot en met 2023 te vinden. Voor veel gemeenten biedt dit een interessant inkijkje in de ontwikkelingen. We zetten de belangrijkste punten voor u op een rij:
- Het aantal unieke Wmo-cliënten is gestegen van ruim 1 miljoen in 2017 naar meer dan 1,2 miljoen in 2023. Het aantal cliënten per duizend inwoners nam toe van 61 naar 70. Deze groei is terug te zien in alle hoofdcategorieën—ondersteuning thuis, hulp bij het huishouden, verblijf en opvang, en hulpmiddelen en diensten. Wel zijn er per categorie verschillen.
- Het aantal cliënten in ondersteuning thuis is licht toegenomen, terwijl het gebruik van dagbesteding juist is afgenomen. Bij verblijf en opvang zorgde de overgang van beschermd wonen naar de Wlz eerst voor een daling, waarna het aantal cliënten in 2023 stabiel bleef. Vooral het gebruik van hulp bij het huishouden en hulpmiddelen en diensten is fors gegroeid. Meer dan 60 procent van de cliënten maakt gebruik van hulpmiddelen en diensten, ruim 40 procent van hulp bij het huishouden, 20 procent van ondersteuning thuis en 3 procent van verblijf en opvang. De invoering van het abonnementstarief in 2019-2020 zorgde vooral bij hogere inkomensgroepen voor een extra vraag naar hulp bij het huishouden.
- Er zijn duidelijke verschillen per leeftijdsgroep. Ouderen (75+) maken vooral gebruik van hulp bij het huishouden en hulpmiddelen, terwijl bij verblijf en opvang juist mensen onder de 30 jaar de grootste groep vormen.
- Ook in de inkomensverdeling zijn zichtbare verschuivingen. Er is een toename van cliënten met hogere inkomens, vooral bij hulp bij het huishouden. Waar in 2017 nog 70 procent van de cliënten een inkomen tot 30 duizend euro had, was dit in 2023 gedaald tot 59 procent.
Meer weten?
Deze ontwikkelingen hebben een aanzienlijke impact op de Wmo in uw gemeente. Wij kunnen u helpen om inzicht te krijgen in de specifieke trends die voor uw gemeente relevant zijn en adviseren graag over hoe u hier het beste op kunt inspelen.
Wilt u meer weten over het onderzoek naar de Wmo, onze aanpak of wilt u direct een offerte aanvragen? Neem gerust contact op met onze collega Martin Bloem en laat u overtuigen van onze meerwaarde. U kunt ons ook bereiken via ons contactformulier of u kunt ons bellen op 050 82 00 461 (locatie Groningen) of 030 – 20 74 269 (locatie Utrecht).