Vrijwilligers en het generiek kompas

27 februari 2025
generiek kompas vrijwilligers

Vrijwilligers spelen een onmisbare rol binnen zorgorganisaties. Of het nu gaat om het bieden van gezelschap, het organiseren van activiteiten of het ondersteunen van zorgprofessionals: hun bijdrage is van grote waarde. Toch blijkt uit recente ontwikkelingen dat veel zorgorganisaties nog onvoldoende inzicht hebben in hoe zij vrijwilligers kunnen betrekken en ondersteunen. Het nieuwe generieke kompas stimuleert zorgorganisaties om hier verandering in te brengen. Het generiek kompas wil vrijwilligers structureel betrekken en hun ervaringen onderzoeken. Ze bieden hier richtlijnen voor, wat essentieel is voor het verbeteren van de samenwerking tussen formele en informele zorg. Dit biedt niet alleen kansen voor verbetering, maar ook voor het versterken van de samenwerking tussen formele en informele zorg.

Het belang van vrijwilligers in de zorg

Vrijwilligers zijn van onschatbare waarde in de zorgsector. Ze zorgen voor extra aandacht en sociale interactie die de kwaliteit van leven van cliënten aanzienlijk verbeteren. Daarnaast ontlasten ze zorgprofessionals, waardoor er meer ruimte ontstaat voor specialistische taken. Toch wordt er binnen zorgorganisaties vaak onvoldoende stilgestaan bij de ervaringen en behoeften van deze groep. Uit onze praktijkervaring bij Zorgfocuz blijkt dat veel organisaties weinig of geen onderzoek doen naar de rol en betrokkenheid van vrijwilligers, of dat dit onderzoek al geruime tijd geleden heeft plaatsgevonden.

Betrokken vrijwilligers

Met de introductie van het nieuwe generiek kompas worden vrijwilligers in de zorg onder de aandacht gebracht. Het belang van het betrekken van vrijwilligers wordt expliciet onderstreept. Zorgorganisaties worden aangemoedigd om aandacht te besteden aan de samenwerking tussen formele en informele zorg. Dit betekent niet alleen dat vrijwilligers beter geïntegreerd moeten worden in de zorgprocessen, maar ook dat hun stem gehoord moet worden. Regelmatig onderzoek naar hun ervaringen kan hierin een belangrijke rol spelen.

Hoe onderzoek kan helpen

Bij Zorgfocuz begrijpen we hoe cruciaal het is om vrijwilligers een stem te geven en hen actief te betrekken bij de organisatie. Wij bieden zorgorganisaties ondersteuning bij het uitvoeren van gedegen onderzoek onder vrijwilligers. Met behulp van op maat gemaakte enquêtes en interviews brengen we in kaart wat vrijwilligers ervaren, wat hen motiveert en waar verbeterpunten liggen.

Onze aanpak is praktisch en resultaatgericht. We zorgen niet alleen voor heldere analyses, maar ook voor concrete aanbevelingen waarmee zorgorganisaties direct aan de slag kunnen. Hiermee dragen we bij aan een betere samenwerking tussen alle partijen en helpen we organisaties om vrijwilligersbeleid te verbeteren en te verankeren in de dagelijkse praktijk.

Meer weten?

ZorgfocuZ ondersteunt u graag bij onderzoek onder vrijwilligers! Voor meer informatie kun u vrijblijvend contact opnemen met onze adviseur Imme van der Velde. U kunt ook gebruik maken van het contactformulier of ons telefonisch bereiken op 050 – 82 00 461 (kantoor Groningen) of 030 – 20 74 269 (kantoor Utrecht)

Delen via: