Nieuwe manier meten cliëntervaringen Verpleeghuiszorg vanaf 2021

17 maart 2020

Vorige week (9 maart) heeft de Stuurgroep Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg bekend gemaakt dat de cliëntervaringen verpleeghuiszorg anders gemeten gaan worden. ActiZ (onderdeel van de Stuurgroep) meldt op haar website dat de cliëntervaringen ter verantwoording en landelijke vergelijkbaarheid vanaf 2021 met de vragenlijst van ZorgkaartNederland worden opgehaald. Het komende jaar volstaan de NPS-score of de aanbevelingsvraag nog. ActiZ publiceert rond augustus het vernieuwde handboek en meetinstructies.

Vragenlijst ZorgkaartNederland

Met de vragenlijst van ZorgkaartNederland kunnen aanbieders van verpleeghuiszorg waarderingen verzamelen op de website van ZorgkaartNederland.nl. Er zij diverse manieren waarop u de waarderingen kunt gaan verzamelen. Twee veel toegepaste methoden in de verpleeghuiszorg zijn:

  • Face-to-face interviews op locatie
  • Telefonische interviews

Wij hebben veel ervaring met het toepassen van zowel face-to-face interviews als telefonische interviews met cliënten uit de verpleeghuiszorg. Ons belteam en onze interviewers zijn hier speciaal voor getraind en zij weten op basis van hun ervaring goed hoe ze optimaal de vragenlijst kunnen afnemen bij cliënten.

Ondersteuning bij verzamelen van waarderingen

Hoe meer waarderingen van cliënten u over uw organisatie verzamelt, hoe betrouwbaarder het beeld van de zorg die cliënten van uw organisatie mogen verwachten. Ook zijn de waarderingen een belangrijke bron van informatie voor uw organisatie aangezien het u inzicht geeft in wat goed gaat, maar ook wat beter kan. U bent als organisatie gebaat bij een zo compleet mogelijk beeld.

Naast het vergaren van waarderingen via interviews of telefonisch onderzoek, ondersteunen wij organisaties met het verzamelen van ‘organische’ waarderingen. Dit zijn waarderingen die de organisatie zelf verzamelt, zonder tussenkomst van een meetbureau. Wij denken met u mee hoe u deze evaluaties kunt integreren in uw werkproces en hoe u cliënten het beste kunt vragen om een waardering te plaatsen op ZorgkaartNederland.

Meer weten?

Wilt u meer weten over waarderingen verzamelen op ZorgkaartNederland? Kijk dan op www.zorgfocuz.nl/oplossingen/waarderingen-zorgkaartnederland. Neem voor vragen gerust ook contact op met onze collega’s Martin Bloem of Maartje Koops.

Delen via: