De PREM Chronische Zorg is een vragenlijst over de ketenzorg in de eerste lijn voor mensen met een chronische aandoening (Astma, COPD, Diabetes, CVRM). In 2018 deden twaalf ketenzorgorganisaties mee aan een succesvolle pilot. De uitkomsten bleken betrouwbaar en goed bruikbaar, maar het kon wel iets gebruikersvriendelijker en specifieker. Daarmee zijn initiatiefnemers InEen, Patiëntenfederatie Nederland en Zorgverzekeraars Nederland (ZN) aan de slag gegaan. De vragenlijst is nog eens goed tegen het licht gehouden, de werkinstructie is vereenvoudigd en het bijbehorende codeboek is aangepast. Nu dat is afgerond, kunnen zorgaanbieders ermee aan de slag.
Op 11 februari 2020 heeft InEen de werkinstructie voor de uitvoering van de PREM Chronische Zorg gepubliceerd.
De PREM Chronische Zorg is ontwikkeld door InEen, de Patiëntenfederatie en Zorgverzekeraars Nederland. PREM Chronische Zorg is een korte vragenlijst voor het meten van patiëntervaringen bij programmatische zorg voor chronische aandoeningen zoals astma, COPD, diabetes of CVRM (HVZ en VVR). De vragenlijst is primair bedoeld voor kwaliteitsverbetering bij ketenzorgorganisaties (zorggroepen). Wij ondersteunen ketenzorgorganisaties (zorggroepen) bij de uitvoering van de PREM Chronische Zorg.
Onderzoek voor ketenzorgorganisaties
InEen heeft begin februari 2020 de Werkinstructie voor de PREM Chronische zorg gepubliceerd. Wij zijn volledig op de hoogte van de werkinstructie. Enkele belangrijke onderdelen uit de werkinstructie zijn:
- De PREM is primair bedoeld voor kwaliteitsverbetering bij ketenzorgorganisaties.
- De PREM bestaat uit 25 vragen. De vragen gaan onder andere over de laatste afspraak die de patiënt heeft gehad, de ervaringen met het zorgaanbod en of patiënten de bezochte zorgverlener aanbevelen.
- Het onderzoek heeft betrekking op patiënten die deelnemen aan één of meerdere zorgprogramma’s voor Astma, COPD, Diabetes of CVRM (HVZ en VVR).
- Er kan gekozen worden voor een eenmalige meting, meerdere metingen per jaar of continu meten.
- Er zijn verschillende methoden om de vragenlijsten te verspreiden. De vragenlijsten kunnen per email of post verstuurd worden, er kunnen kaartjes (met een link) verstuurd of afgegeven worden of de vragenlijsten kunnen via het KIS verstuurd worden.
- De gegevens ten behoeve van de benchmarkrapportage kunnen aangeleverd worden bij InEen.
Wij zijn een betrouwbare onderzoekspartner voor ketenzorgorganisaties
Vanuit onderzoeksbureau ZorgfocuZ kunnen wij de PREM Chronische Zorg voor uw organisatie uitvoeren. Wij zijn gespecialiseerd in onderzoek in de zorgsector en al jaren een trouwe samenwerkingspartner van vele zorgorganisaties in heel Nederland. Wij beschikken over concrete voorbeeldcases bij andere ketenzorgorganisaties. Dit zijn onder andere Ketenzorg Friesland (zie voorbeeldcase) en Dokterscoop (zie voorbeeldcase).
Wat kunnen wij voor u betekenen?
Wilt u meer weten over onderzoek in het sociaal domein, over de PREM, of over onze aanpak? Of wilt u direct een offerte aanvragen? Neem gerust contact op met onze collega Martin Bloem en laat u overtuigen van onze meerwaarde.
U kunt ons ook bereiken via ons contactformulier of u kunt ons bellen op 050 82 00 461.