Psycorona-studie

27 mei 2020

Meer dan 30 psychologen van over de hele wereld hebben aan het begin van de uitbraak van het corona-virus de “Psycorona-studie” gelanceerd, gericht op de psychologische gevolgen van de uitbraak van het virus. Zo ook vanuit de Rijksuniversiteit Groningen hier in Nederland. En knijp in onze handjes, want wij mogen vanuit ZorgfocuZ met deze slimme wetenschappers samenwerken.

Het virus, en anders wel de maatregelen die door het virus genomen worden, zijn van invloed op ieders staat van zijn. Ben je bang dat je het virus krijgt? Of eerder relaxed omdat je even niks hoeft te doen? Ben je gefrustreerd door de afgekondigde maatregelen vanuit de overheid? Welk belang zie jij eigenlijk in die 1,5m afstand? Inmiddels zijn er alleen in Nederland al bijna 3000 mensen die hebben meegedaan aan het onderzoek, wat natuurlijk een schat aan informatie heeft opgeleverd. Informatie die relevant is voor menig overheidsorgaan, zorginstelling of anderszins betrokken partij.

De eerste paar ruwe analyses op de baselinedata zijn gedaan. Sneak preview: heel Nederland moet zich aan de 1,5m-maatregelen houden, maar in de provincie Utrecht zegt men dat vele malen beter te doen dan mensen in Zuid-Holland, Limburg of hekkensluiter Friesland. Wat maakt nou dat mensen zich al dan niet aan die 1,5m houden? Bijzonder genoeg lijkt daar het regionale verschil in het aantal virusinfecties en dodelijke slachtoffers niet een hele belangrijke rol bij te spelen…

Delen via: