Ook dit jaar hebben we, samen met diverse organisaties, gewerkt aan belangrijke onderzoeken die de praktijk daadwerkelijk hebben verbeterd. We zijn trots op de samenwerkingen en resultaten die we hebben bereikt. Hoewel we niet alle projecten individueel kunnen benoemen, willen we graag een indruk geven van wat we dit jaar hebben gedaan. Daarom hebben we een selectie gemaakt van enkele onderzoeken die een belangrijke maatschappelijke impact hebben gehad dit jaar.
Digivaardigheid in de gehandicaptenzorg
In opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) zijn we momenteel bezig met een literatuurstudie naar digitale vaardigheden bij medewerkers in de gehandicaptenzorg.
Technologie wordt steeds belangrijker in de zorg voor mensen met een beperking. Het kan helpen bij meer zelfstandigheid en eigen regie. Om zorgtechnologie goed te gebruiken, zijn digitale vaardigheden nodig van zorgmedewerkers, cliënten en naasten. We zien echter dat technologie onvoldoende gebruikt wordt wanneer deze vaardigheden ontbreken.
In 2021 is de InnovatieRoute ontwikkeld, een hulpmiddel om zorgorganisaties in de gehandicaptenzorg te helpen technologie succesvol te implementeren. Het biedt stapsgewijs uitleg en praktische tips. Echter, binnen de InnovatieRoute is er tot op heden weinig aandacht besteed aan de digitale vaardigheden van zorgmedewerkers, terwijl deze vaardigheden cruciaal zijn voor een succesvolle adoptie van zorgtechnologie. Daarom onderzoekt ZorgfocuZ welke informatie over functionele digivaardigheden van zorgmedewerkers in de gehandicaptenzorg beschikbaar is, hoe deze gestructureerd kan worden, en hoe deze informatie in de InnovatieRoute kan worden verwerkt.
De impact van het Generiek Kompas
Een belangrijke ontwikkeling dit jaar was de publicatie van het Generiek Kompas op 1 juli 2024. Dit kompas heeft als doel de zorg en kwaliteit van leven voor ouderen en zorgbehoevenden te verbeteren door een gedeelde visie en aanpak te bieden. Organisaties moeten in hun kwaliteitsplan systematisch werken aan kwaliteit, met focus op eigen organisatiedoelen. In onze onderzoeken hanteren we de continue verbetercyclus (PDCA), die we dit jaar toepasten bij Zorggroep Drenthe.
Zorggroep Drenthe biedt zorg aan cliënten die zelfstandig willen wonen in een veilige omgeving. Sinds 2014 ondersteunt ZorgfocuZ de organisatie bij cliëntonderzoeken, aanvankelijk gericht op externe verplichtingen, maar nu gericht op interne verbetering. Dit jaar lag de focus op het uitvoeren van cliënt- en medewerkerstevredenheidsonderzoeken volgens de PDCA-cyclus. We stelden samen met Zorggroep Drenthe vragenlijsten op die aansluiten bij hun meerjarenplan 2024-2030, met thema’s zoals waardevolle zorg en werkgeluk.
Dit project heeft impact doordat het zorgaanbieders in staat stelt om data-driven verbeteringen door te voeren die direct bijdragen aan de kwaliteit van zorg en het werkplezier van medewerkers. Door systematisch feedback te verzamelen en te analyseren, kunnen zowel zorgprocessen als het welzijn van cliënten en medewerkers continu worden verbeterd. Dit leidt tot meer tevreden cliënten en een sterker werkklimaat voor medewerkers, wat essentieel is voor het succes van Zorggroep Drenthe op lange termijn.
Onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag
Heelkunde Friesland is een jonge organisatie die zich in de afgelopen jaren sterk heeft geprofessionaliseerd en verder heeft ontwikkeld. Als organisatie die zich richt op het leveren van zorg, is het van groot belang om niet alleen kwalitatief goede zorg te bieden, maar ook een gezonde en veilige werkomgeving te creëren voor haar medewerkers. Gezien de recente maatschappelijke aandacht voor sociale veiligheid en grensoverschrijdend gedrag, heeft het bestuur van Heelkunde Friesland besloten een proactieve houding aan te nemen ten aanzien van dit onderwerp. Dit houdt in dat er niet alleen gereageerd wordt op incidenten, maar dat er actief maatregelen worden genomen om een cultuur te bevorderen waarin ongewenst gedrag geen plek heeft. Hiervoor werd er gebruikgemaakt van onderzoek om inzicht te verkrijgen in zowel de ervaren medewerker- als bedrijfscultuur binnen de organisatie.
Door middel van dit onderzoek werden belangrijke inzichten verkregen over hoe medewerkers de werksfeer en onderlinge relaties ervaren. Dit leverde waardevolle informatie op over mogelijke knelpunten en kwetsbare aspecten binnen de organisatie die bij kunnen dragen aan het ontstaan van ongewenst gedrag. Op basis van de onderzoeksresultaten is er advies gegeven over wat er nodig is om de organisatie zo in te richten dat een prettige, respectvolle werkomgeving wordt gestimuleerd en grensoverschrijdend gedrag tijdig wordt herkend en effectief wordt tegengegaan. Dit advies bevatte onder andere aanbevelingen over communicatie, training, en het verduidelijken van gedragsnormen. Het project heeft maatschappelijke impact omdat het bijdraagt aan de bredere beweging van het bevorderen van sociale veiligheid binnen zorginstellingen. Door hier proactief op in te zetten, zorgt Heelkunde Friesland niet alleen voor een gezondere werkomgeving voor haar medewerkers, maar draagt het ook bij aan het leveren van kwalitatief goede zorg, waarin de medewerkers zich veilig en gewaardeerd voelen. Dit versterkt niet alleen de organisatie intern, maar heeft ook een positieve uitstraling naar de cliënten en de samenleving, waarin het belang van veilige werkplekken steeds prominenter wordt.