Onderzoek onder mantelzorgers

Mantelzorg verlenen is voor veel Nederlanders een noodzakelijke én waardevolle bezigheid. Maar mantelzorg wordt vaak ook als zwaar en belastend ervaren. Gemeenten trachten mantelzorgers op diverse manieren te ondersteunen, zorgorganisaties maken beleid op het behouden en faciliteren van mantelzorgers, omdat zij onmisbaar zijn geworden. Hiervoor wordt beleid opgesteld wat aan de hand van onderzoek geëvalueerd kan worden. Vanuit ZorgfocuZ ondersteunen wij gemeenten en zorgorganisaties met de uitvoering van mantelzorgers onderzoek. Voor organisaties waarvoor wij een mantelzorgonderzoek uitvoeren, voeren wij daarnaast ook wel vrijwilligersonderzoek uit.

Maatwerk aanpak

De wijze waarop wij invulling geven aan onderzoek onder mantelzorgers hangt af van uw wensen en behoeften. Wij kunnen dit vormgeven aan de hand van vragenlijst onderzoek (schriftelijk, online en/of telefonisch), maar wij kunnen bijvoorbeeld ook tijdens enkele interactieve bijeenkomsten of focusgroepen in gesprek gaan met mantelzorgers. Op basis van onze ervaring beschikken wij over diverse voorbeeldvragenlijsten en thema’s die gebruikt kunnen worden voor dit type onderzoek. Wij zullen dit vormgeven al naar gelang uw specifieke wensen.

De verwachtingen waren al hooggespannen op basis van eerdere samenwerking. En werden fluitend overtroffen. ZorgfocuZ staat niet aan de zijlijn, maar werkt vanuit het midden mee. Tijdens de ‘overval’ van COVID19 werd intensief meegedacht, meegedaan en meegeleefd. We zijn heel trots op het resultaat en gaan met de aanbevelingen op zak nog meer meet-ups organiseren voor de mantelzorgers in heel Nederland.

Dorine Snel – Projectleider vanuit de samenwerking Wijzelf, NewAms en Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Mantelzorgonderzoek in tijden van corona

Ten tijde van corona kan het een uitdaging zijn om mantelzorger te zijn. De corona maatregelen kunnen veel impact hebben op mantelzorgers. Voor gemeenten en zorginstellingen die op welke manier dan ook ondersteuning willen bieden aan mantelzorgers is het van belang om zicht te houden op ervaringen van mantelzorgers en op zoek te blijven gaan naar oplossingen. Wij kunnen onderzoek doen naar bijvoorbeeld de ervaringen van mantelzorgers, de impact die zij ervaren en de zaken waar zij tegen aan lopen.

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Wilt u meer weten over mantelzorgonderzoek, onze aanpak of wilt u direct een offerte aanvragen? Neem gerust contact op met onze collega Robbert Klein Koerkamp en laat u overtuigen van onze meerwaarde.

U kunt ons ook bereiken via ons contactformulier of u kunt ons bellen op 050 82 00 461.