Burgerpeiling

De Burgerpeiling van VNG Realisatie is een vragenlijstonderzoek voor gemeenten waarmee het welzijn en de betrokkenheid van wijkbewoners en doelgroepen inzichtelijk kunnen worden gemaakt. De resultaten van de burgerpeilingen worden gepubliceerd op Waarstaatjegemeente.nl. Daarmee kunnen gemeenten de resultaten met elkaar benchmarken en wordt het onderzoek nog waardevoller. Door te vergelijken met andere gemeenten wordt direct duidelijk op welke punten een gemeente gunstig scoort en waar er mogelijk nog verbeteringen mogelijk zijn. Wij kunnen uw gemeente uitstekend van dienst zijn bij de uitvoering van de Burgerpeiling van VNG Realisatie.

Opzet van de Burgerpeiling

De Burgerpeiling geeft u inzicht in de mogelijkheden van inwoners om volwaardig deel te nemen aan het maatschappelijk leven en de behoefte om een betekenisvolle bijdrage te leveren aan de leefbaarheid van hun buurt en het welzijn van anderen (o.a. buurtparticipatie, burenhulp, vrijwilligerswerk en mantelzorg ). U ontdekt daarnaast in hoeverre uw gemeente erin slaagt aan te sluiten bij de leefwereld van inwoners.

De volgende vier belangrijke maatschappelijke thema’s komen in de Burgerpeiling aan bod:

  • Zorg en welzijn
  • Woon- en leefomgeving
  • Relatie burger-gemeente
  • Dienstverlening

De modelvragenlijst kan worden uitgebreid met verdiepende modules. 

“De samenwerking met ZorgfocuZ hebben wij net als vorig jaar weer als zeer positief ervaren. Wij waarderen de goede en snelle communicatie, duidelijke rapportage en de mogelijkheden om extra vergelijkingen te kunnen doen.”

Aldo Kivits – beleidsmedewerker gemeente Leudal

Laagdrempelige aanpak

Voor de uitvoering van het onderzoek volgen wij de richtlijnen die zijn opgesteld door het VNG Realisatie. Binnen de richtlijnen is er veel ruimte voor maatwerk. Denk hierbij aan het toevoegen van eigen maatwerkvragen (zoals vragen m.b.t. corona en de bereikbaarheid van de gemeente) en de wijze waarop de inwoners benaderd worden voor het onderzoek. Dit doen wij onder andere door inwoners een vragenlijst per post en per email op te sturen. Daarnaast werken wij veelal met een open link die geplaatst kan worden op de social media kanalen van de gemeente en op de gemeentelijke website. Hiermee vergroten we het bereik van het onderzoek.

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Wilt u meer weten over de Burgerpeiling, onze aanpak of wilt u direct een offerte aanvragen? Neem gerust contact op met onze collega’s Robbert Klein Koerkamp of Martin Bloem en laat u overtuigen van onze meerwaarde.

U kunt ons ook bereiken via ons contactformulier of u kunt ons bellen op 050 82 00 461.