Artikel 213a van de Gemeentewet verplicht het college tot periodiek onderzoek naar de doelmatigheid en doeltreffendheid van hun bestuur. Dit zelfonderzoek, nadrukkelijk dus iets anders dan rekenkameronderzoek, controleert of het gemeentelijk beleid effectief en efficiënt wordt uitgevoerd en of de organisatie en het middelenbeheer aan de eisen voldoen. Onderzoeksbureau ZorgfocuZ voert 213a onderzoek voor (en samen met) gemeenten uit.
Verschillende onderwerpen voor 213a onderzoek
Het zelfonderzoek naar doelmatigheid en doeltreffendheid voor gemeenten kan over verschillende thema’s en onderwerpen gaan. Toch gaan ze in de kern altijd uit van het beoordelen of doelen zijn bereikt en middelen efficiënt zijn gebruikt. De onderwerpen kunnen variëren, en kunnen bijvoorbeeld gaan over:
- Gezondheidszorg en welzijn: Doeltreffendheid van gezondheids- en welzijnsbeleid, bijvoorbeeld ouderenzorg en welzijnsvoorzieningen.
- Onderwijs en jeugdzorg: Doelmatigheid van beleid en initiatieven op het gebied van onderwijs en jeugdzorg.
- Sociale zaken en werkgelegenheid: Effectiviteit van maatregelen en programma’s gericht op werkgelegenheid en sociale ondersteuning.
Wat betreft de regels voor een 213a onderzoek geldt dat het college deze onderzoeken uitvoert en verslag moet uitbrengen. De raad stelt hiervoor kaders en regels vast in een verordening en bepaalt hoe zij geïnformeerd willen worden over de resultaten. Het college moet zelf organisatorische maatregelen treffen voor deze onderzoeken.
Wat kunnen wij voor u betekenen?
Wilt u meer weten over 213a onderzoek, onze werkwijze of wilt u direct een offerte aanvragen? Neem gerust contact op met onze collega Robbert Klein Koerkamp en laat u overtuigen van onze meerwaarde.
U kunt ons ook bereiken via ons contactformulier of u kunt ons bellen op 050 82 00 461 (locatie Groningen) of 030 20 74 269 (locatie Utrecht).