Online interviews

Indien door bepaalde omstandigheden (vanwege corona, afstanden, reistijden of andere bezwaren) het niet mogelijk is om een face-to-face interview af te nemen, kan een interview via beeldbellen een prima alternatief zijn. Ook met beeldbellen is het mogelijk om de non-verbale signalen op te vangen en kan een connectie met de respondent gemaakt worden. Interviewen op deze manier is bovendien minder tijdrovend. Zowel voor ons als onderzoekers als voor de respondent.

Op het moment dat wij met een respondent gaan videobellen dan zorgen wij ervoor dat alle randvoorwaarden voor een goed interview worden ingevuld. In het specifieke geval van videobellen, zullen wij de respondent uitnodigen via Microsoft Teams (andere tools zijn ook mogelijk). Het enige dat de respondent nodig heeft is een computer met camera en de meeste mensen hebben dat. Onze interviewers zullen in een ruimte plaatsnemen met voldoende licht. Een vriendelijk ogende omgeving nodigt namelijk meer uit tot verklaren dan alleen het hoofd van de interviewer. Ook zorgen wij voor rust in de interviewruimte zodat er geen afleiding is van geluiden zoals de airconditioning, ventilator, printer of mensen in een naastgelegen ruimte.

Via Microsoft Teams kunnen wij eenvoudig document delen met de respondent. Indien dat het interview ten goede komt, kunnen wij dus gebruik maken van deze mogelijkheid. Bijvoorbeeld om gezamenlijk door een vragenlijst door te lopen.

Zijn onze onderzoeksoplossingen iets voor u?

Sluiten