Op dit moment is er sprake van een groot tekort aan hoogopgeleide verpleegkundigen, en aan dat tekort komt voorlopig geen einde. Integendeel juist; het is aannemelijk dat deze tekorten alleen maar verder zullen toenemen. Daarom hebben ZorgfocuZ en ZorgpleinNoord studenten van Sociologie van de Rijksuniversiteit Groningen de opdracht gegeven om onderzoek te doen naar welke branches in de zorgsector het meest met dit tekort te maken zullen krijgen en hoe zorgorganisaties hier proactief beleid op kunnen maken.
De studenten van Sociologie zitten in het tweede jaar van hun studie, het onderzoeksproject maakt deel uit van het vak ‘Arbeid’. Het onderdeel praktijkonderzoek is binnen het tweede studiejaar een prominent studieonderdeel. Student Stella Kleinhuis vertelt: ‘Deze opdracht hebben wij gekregen van ZorgfocuZ en ZorgpleinNoord. Vanuit deze organisaties werd deze ontwikkeling herkend. In sommige branches in de zorg zal het tekort aan hoogopgeleide verpleegkundigen eerder tot uiting komen en juist daar ligt het probleem wat wij onderzoeken. Het is een actueel thema in relatie tot de transities in de zorgsector’.
Binnen het onderzoek wordt onderzocht welke factoren een rol spelen bij de keuze om al dan niet te willen werken in specifieke branches binnen de (Noordelijke) zorgsector. Ook brengen de studenten in kaart welke regio’s populair zijn om te gaan werken en wat de redenen daarvan zijn.
De resultaten van het onderzoek worden nog voor de zomer van 2016 verwacht, en zullen via ZorgfocuZ en ZorgpleinNoord verspreid worden.