Het aantal signalen van betalingsachterstanden bij gemeenten is vorig jaar met maar liefst 10 procent gestegen. Uit de recente jaarrapportage Vroegsignalering schulden van Divosa blijkt dat er in totaal een miljoen signalen binnenkwamen. Dat zijn er tienduizenden meer dan het jaar ervoor. De stijging laat zien dat financiële problemen voor veel huishoudens nog steeds een harde realiteit zijn. Dit benadrukt het belang van effectief onderzoek naar schuldhulpverlening.
Bij acht op de tien signalen zoeken gemeenten actief contact met inwoners. Toch blijkt dat slechts in één op de vijf gevallen daadwerkelijk contact tot stand komt. Een persoonlijke benadering, zoals bellen of aanbellen, blijkt daarbij het meest effectief. Maar ook dan is het lastig om iedereen te bereiken, laat staan om te weten of de geboden hulp goed aansluit op de behoefte van de inwoner. Precies daar ligt een belangrijke rol voor cliëntervaringsonderzoek.
Waarom inzicht in ervaringen essentieel is
ZorgfocuZ ondersteunt gemeenten bij het uitvoeren van cliëntervaringsonderzoek Schuldhulpverlening. Dit onderzoek geeft helder inzicht in hoe inwoners de schuldhulpverlening van hun gemeente ervaren: van de eerste aanmelding tot het effect van het traject op hun financiële zelfredzaamheid. Weten of de hulp aansluit bij de behoeften van inwoners is cruciaal – zeker in een tijd waarin het aantal hulpvragen toeneemt en gemeenten steeds meer moeten doen met beperkte middelen.
Door de ervaring van de inwoner centraal te stellen, kunnen gemeenten hun dienstverlening gerichter verbeteren. Hoe ervaren inwoners de bereikbaarheid van de gemeente? Krijgen zij snel hulp? Worden ze met respect en begrip behandeld? En niet onbelangrijk: voelen zij zich geholpen om hun financiële situatie echt duurzaam te verbeteren?
Maatwerk voor gemeenten bij onderzoek naar schuldhulpverlening
ZorgfocuZ biedt gemeenten een maatwerkoplossing. Op basis van jarenlange ervaring en praktijkkennis stellen wij passende vragenlijsten op en voeren we onderzoek uit via methoden die het best aansluiten bij de doelgroep. Dat kan schriftelijk, online, telefonisch of face-to-face. Gemeenten die eerder met ons werkten, geven aan onze deskundigheid en ontzorgende werkwijze te waarderen in dit proces.
Een actuele behoefte, een duurzame aanpak
De stijging van het aantal signalen laat zien dat vroegsignalering werkt, maar ook dat er nog veel te winnen valt in het vervolgtraject. Alleen door voortdurend te luisteren naar inwoners en hun ervaringen kunnen gemeenten hun hulpverlening blijven verbeteren en effectiever maken.
Bent u benieuwd wat een cliëntervaringsonderzoek Schuldhulpverlening voor uw gemeente kan opleveren? Neem dan vrijblijvend contact op met onze collega Martin Bloem via 050 – 82 00 461 of vul ons contactformulier in.