Meetprogramma ziekenhuizen 2016

8 december 2015

Maandag 7 december was ZorgfocuZ aanwezig bij een bijeenkomst van Miletus over het meetprogramma voor ziekenhuizen in 2016. In deze bijeenkomst is geprobeerd meer duidelijkheid te geven over de verschillende opties, afwegingen en verplichtingen voor ziekenhuizen en klinieken. Het zijn roerige tijden voor de ziekenhuizen op het gebied van stakeholderonderzoek. Er zijn meer aandoeningsspecifieke CQI lijsten gekomen, de PROMs worden steeds meer gebruikt en de CQI Ziekenhuisopname is vernieuwd. Ook in 2016 zal dit nog niet tot rust komen, komend jaar zal in het teken staan van de transitie van CQI naar PREMs.

Het beleid van Miletus is om te komen tot een beperkt aantal vrij korte lijsten van ongeveer 15 vragen, de PREMs. In de bijeenkomst werd ingegaan op de samenstelling van de PREMs, de bruikbaarheid en de eventuele verplichtingen. Hierbij werd duidelijk dat de meeste lijsten in 2016 getest gaan worden op bruikbaarheid. Pas in 2017 zal de PREM het helemaal overnemen.

Voor ziekenhuizen betekent dit dat ze een overgangsjaar tegemoet gaan waarin de CQI nog voldoet, de PREM getest kan worden maar de overgang ook al gemaakt kan worden. Voor ons als onderzoeksbureau betekent het dat wij ons de nieuwe lijsten eigen gaan maken, de nieuwe werkinstructies gaan bestuderen en deze een plek gaan geven in onze systemen. Maar het betekent vooral dat we, samen met de ziekenhuizen, gaan kijken hoe deze nieuwe PREM lijsten een plek in de kwaliteitscyclus kunnen krijgen. Indien u hier vragen over heeft kunt u contact opnemen met Jochem Hoekstra (j.hoekstra@zorgfocuz.nl / 06 533 10 345)

Delen via: