Ervaringsmeting generiek kompas

In 2024 is het generiek kompas ‘Samen werken aan kwaliteit van bestaan’ opgenomen in het Register van het Zorginstituut Nederland. Dit Kompas vervangt eerdere kwaliteitskaders, zoals die voor verpleeghuiszorg, wijkverpleging en het addendum voor WLZ-zorg thuis. Een belangrijk onderdeel van het generiek kompas is de verplichting voor zorgorganisaties om jaarlijks de cliëntervaringen te meten. Vanaf 2025 dient hiervoor één generieke vragenlijst te worden gebruikt, zowel voor intramurale als extramurale zorg. De resultaten van deze ervaringsmeting aan de hand van het generiek kompas moeten via een gegevensmakelaar worden gedeeld met het Zorginstituut Nederland.

De uitgangspunten van het generiek kompas

Het generiek kompas stelt drie belangrijke uitgangspunten voor het jaarlijkse kwaliteitsbeeld:

  1. De eigen organisatiedoelen centraal: Het kwaliteitsbeeld moet een terugblik, vooruitblik en reflectie bevatten die aansluiten bij de doelen van uw organisatie.
  2. Jaarlijkse meting van cliëntervaringen: Deze meting moet in ieder geval de verplichte vragen omvatten die door het Zorginstituut Nederland zijn vastgesteld.
  3. Duidelijke verbetermaatregelen: Het moet helder zijn welke verbeteracties nodig zijn en hoe deze worden opgepakt en uitgevoerd.

Hoe ZorgfocuZ ondersteunt bij de ervaringsmeting generiek kompas

ZorgfocuZ is een ervaren onderzoeksbureau dat zorgorganisaties helpt bij het uitvoeren van ervaringsmetingen volgens de richtlijnen van het generiek kompas. Wij bieden maatwerkoplossingen om te zorgen dat uw metingen voldoen aan de wettelijke vereisten en tegelijkertijd waardevolle inzichten opleveren voor kwaliteitsverbetering.

Onze ondersteuning omvat:

  • Uitvoeren van kwantitatief onderzoek: Wij zetten wetenschappelijk onderbouwde vragenlijsten in om betrouwbare en representatieve resultaten te garanderen. Dit betekent dat we onderzoek doen onder een voldoende grote en diverse populatie om te voldoen aan de eisen van het generiek kompas.
  • Diepgaande data-analyse: Wij analyseren de verzamelde data zorgvuldig om duidelijke inzichten te bieden die u kunt gebruiken voor het opstellen van uw jaarlijkse kwaliteitsbeeld.
  • Optionele verdiepingsonderzoeken: Naast kwantitatief onderzoek bieden wij ook kwalitatieve methoden zoals focusgroepen, spiegelgesprekken of interviews om de resultaten verder te duiden. Hiermee begeleiden wij u van ‘tellen’ naar ‘vertellen’.
  • Begeleiding bij rapportage en gegevensdeling: Wij ondersteunen u bij het correct en tijdig delen van de resultaten via een erkende gegevensmakelaar, zoals vereist door het Zorginstituut Nederland.

Waarom kiezen voor ZorgfocuZ?

Met jarenlange ervaring in cliëntervaringsonderzoek binnen de zorgsector bieden wij diepgaande expertise en inzicht. Wij begrijpen dat elke organisatie uniek is, daarom hanteren wij een maatwerkbenadering waarbij het onderzoek volledig wordt afgestemd op de specifieke behoeften en wensen van uw organisatie. Bovendien nemen wij het gehele proces uit handen, van dataverzameling tot de uiteindelijke rapportage, zodat u volledig wordt ontzorgt en kunt rekenen op een zorgvuldig en professioneel uitgevoerd onderzoek.

Meer weten?

Wilt u meer weten over het generiek kompas en wat deze ontwikkelingen voor uw organisatie betekenen? Neem gerust contact op met onze collega’s Imme van der Velde. Hij denkt graag met u mee over de mogelijkheden!

U kunt ons ook bereiken via ons contactformulier of u kunt ons bellen op 050-8200461 (locatie Groningen) of 030-2074269 (locatie Utrecht).

Zijn onze onderzoeksoplossingen iets voor u?

Sluiten