Het nieuwe kabinet heeft in haar regeerakkoord het plan opgevat om de eigen bijdrage voor de Wmo middels een abonnementstarief te organiseren. Dit betekent dat iedere cliënt, ongeacht inkomen en zorg die men ontvangt, maximaal 17,50 euro per 4 weken betaalt voor de hulp die men vanuit de Wmo ontvangt. Klinkt sympathiek, maar voor wie is dit sympathiek en wat zijn de gevolgen?
Lagere lasten
De belangrijkste reden voor deze maatregel lijkt een vermindering van administratieve lasten en duidelijkheid voor cliënten te zijn. Als de eigen bijdrage voor iedere cliënt gelijk is, hoeven er immers geen berekeningen gemaakt te worden op basis van inkomen en huishoudenssamenstelling. Op termijn kan de gemeente daardoor dus ook zelf de eigen bijdrage innen en hoeft het CAK hier niet meer tussen te zitten. Vermindering van administratie en meer duidelijkheid vooraf voor de cliënten zijn een verbetering ten opzichte van de huidige situatie.
Tot nu toe klinken de plannen heel sympathiek. Maar voor wie zijn de plannen eigenlijk sympathiek? Om die vraag te beantwoorden gaan we eens terug naar de redenen waarom een eigen bijdrage wordt gevraagd. De belangrijkste redenen hiervan zijn het betaalbaar maken van zorg en het kostenbewust maken van de zorg.
Betaalbaarheid
Allereerst het betaalbaar maken van de zorg. Het terugbrengen van de maximale eigen bijdrage tot 17,50 euro levert (ten opzichte van de huidige situatie) vooral voor cliënten met wat hogere inkomens een voordeel op. Zij zullen dan immers veel minder eigen bijdrage hoeven te betalen.
Verder hoef je geen rekenwonder te zijn om vast te kunnen stellen dat deze ingreep bij gemeenten zorgt voor een enorme afname aan inkomsten van de eigen bijdrage. Het CPB heeft doorgerekend dat deze wegvallende inkomsten uitkomen op 290 miljoen euro.
De helft van deze wegvallende inkomsten zullen door gemeenten moeten worden opgehoest. Het is nog de vraag waar gemeenten dit bedrag vandaan dienen te halen. De VNG verwacht daarbij dat de verlaging van de eigen bijdrage leidt tot een toename in de vraag naar voorzieningen, dus een toename in de kosten voor gemeenten.
Deze mogelijke extra kosten zijn in de doorrekening van het CPB niet meegenomen. In hoeverre de hoogte van de eigen bijdrage invloed heeft op het gebruik van de Wmo-hulp en hoe gebruikers van Wmo-hulp aankijken tegen de hoogte van de eigen bijdrage ga ik in een volgend blog nader op in.
Kostenbewust
Het andere argument om een eigen bijdrage in te voeren is het kostenbewust maken van zorggebruik. Een eigen bijdrage maakt mensen bewust dat zorg geld kost. Cliënten kunnen de afweging maken of het ‘waard’ is om voor een bepaald bedrag bijvoorbeeld huishoudelijke hulp af te nemen.
De nieuwe maatregel verlaagt de drempel enkel voor inkomens vanaf de minimale inkomensgrens. Het is nog maar de vraag of een eigen bijdrage van maximaal 17,50 euro bij hogere inkomens zorgt voor kostenbewustwording en tot een serieuze afweging leidt of hulp ook daadwerkelijk nodig is.
Het is goed dat het nieuwe kabinet kijkt naar mogelijk aanpassingen van de eigen bijdrage. De stijging naar inkomen is fors en bepaalde groepen worden daarin mogelijk onevenredig zwaar belast. De voorgenomen maatregel lijkt echter een dure oplossing, die afdoet aan het idee van eigen bijdrage. Het zal de zorg niet betaalbaarder maken en maakt cliënten niet bewuster van hun zorggebruik. De huidige ingreep levert vooral financieel voordeel op voor Wmo-gebruikers met een hoger inkomen.