Loont investeren in digivaardigheid in de zorg?

27 september 2024

Digitalisering is niet meer weg te denken uit de zorg, maar 10 tot 30% van de zorgmedewerkers voelt zich onvoldoende digivaardig. Deze groep worstelt dagelijks met de digitalisering van hun werkomgeving, wat zowel tijdverlies als frustratie veroorzaakt. Organisaties twijfelen echter of investeren in digivaardigheid de moeite waard is, gezien de schaarse middelen in de zorg. De Coalitie Digivaardig in de Zorg (Coalitie DIVA) start daarom in samenwerking me onderzoeksbureau ZorgfocuZ een onderzoek naar de concrete kosten van niet investeren in digivaardigheid, evenals de potentiële tijdswinst die het oplevert.

Het Belang van Digivaardigheid

Hoewel digitalisering oplossingen biedt voor het personeelstekort in de zorg, stagneert de digitale transformatie door het gebrek aan digitale vaardigheden bij een aanzienlijk deel van de medewerkers. Coalitie DIVA werkt al vijf jaar aan het bevorderen van deze vaardigheden. Toch blijven organisaties voor de uitdaging staan om hier prioriteit aan te geven. Vaak wordt er gekozen voor directe zorgverlening boven het vrijmaken van tijd voor trainingen.

Suzanne Verheijden, programmamanager van Coalitie DIVA, benadrukt dat organisaties zich niet bewust zijn van hoeveel tijd verloren gaat doordat medewerkers moeite hebben met digitale systemen. “Ondersteuning bij digivaardigheid leidt tot meer werkplezier en zelfvertrouwen, maar we hebben meer data nodig over wat investeringen écht opleveren.”

Onderzoek naar Tijdwinst

Het komende jaar zal DIVA samen met ZorgfocuZ en onder begeleiding van Prof. Dr. Alexander van Deursen onderzoeken hoeveel tijd medewerkers kunnen besparen door digivaardiger te worden. Dit onderzoek richt zich op de ouderenzorg en huisartsenzorg. Het doel is om een wetenschappelijk onderbouwd inzicht te bieden in de te behalen tijdwinst. De resultaten worden verwacht in de zomer van 2025, samen met een rekenmodel waarmee zorgorganisaties hun eigen besparingen kunnen berekenen.

Delen via: