Medewerkersonderzoek

Medewerkers zijn het belangrijkste visitekaartje van een organisatie. Hun tevredenheid heeft echter ook invloed op talrijke andere aspecten van het werk, zoals de tevredenheid van cliënten/patiënten/bewoners, de productiviteit en winst van een organisatie, veiligheid op de werkvloer, verzuim, uitstroom, prestaties van medewerkers, werkgedrag (zoals stiptheid) en werkplezier. Door de vele veranderingen in de zorg, reorganisaties en hoge werkdruk kan het een uitdaging zijn om medewerkers tevreden te houden. Door regelmatig een medewerkersonderzoek uit te voeren, kunnen organisaties beter inzicht krijgen in de behoeften en ervaringen van hun medewerkers. Dit stelt organisaties in staat om specifiek in te spelen op deze behoeften en zo de tevredenheid te verhogen, met alle bijbehorende positieve effecten.

Medewerkersonderzoek in de zorg- en welzijnssector

Als onderzoeksbureau zijn wij gespecialiseerd in het uitvoeren van medewerkersonderzoek voor organisaties in de zorg- en welzijnssector. Uit onze ervaring weten wij dat het uitvoeren van onderzoek onder medewerkers inzicht biedt in de ervaringen en behoeften van medewerkers. Dit kan helpen bij het verbeteren van de werkprocessen en de kwaliteit van de zorgverlening.

De meeste organisaties kiezen ervoor om jaarlijks of tweejaarlijks een breed medewerkerstevredenheidsonderzoek uit te voeren. Wij bieden een onderzoek op maat aan met een vragenlijst die wordt afgestemd op uw organisatie. Deze vragenlijst behandelt thema’s die relevant zijn voor uw type organisatie en beleid, evenals aspecten van het werk die essentieel zijn voor het meten van medewerkerstevredenheid. Enkele thema’s die in een medewerkersonderzoek aan bod kunnen komen, zijn:

Onze Werkwijze

Tijdens het onderzoekstraject werken we met een werkgroep volgens een gefaseerde aanpak, bestaande uit de voorbereidingsfase, de dataverzamelingsfase, en de rapportage- en eventuele opvolgingsfase. We gaan pas over naar de volgende fase wanneer de werkgroep tevreden is met de afgeronde stappen van de huidige fase.

Samen met de werkgroep bepalen we het doel van het onderzoek, evenals de doelgroep en methode. Het is essentieel dat de methode goed is afgestemd op de doelgroep om betrouwbare en valide resultaten te verkrijgen.

Gedurende het onderzoekstraject besteden we veel aandacht aan anonimiteit. Het is belangrijk dat medewerkers hun eerlijke mening kunnen geven, zodat de resultaten een betrouwbaar inzicht bieden in hoe de organisatie kan ontwikkelen en verbeteren.

Waarom kiezen voor ZorgfocuZ?

Onze aanpak richt zich op maatwerk. In plaats van een standaardvragenlijst te gebruiken, stemmen wij het meetinstrument af op de specifieke behoeften van de organisatie, zoals beleid, cultuur, speerpunten en doelen. Steeds meer zorg- en welzijnsorganisaties baseren hun beleid op de PDCA-cyclus: plannen (plan) worden opgesteld, uitgevoerd (do), geëvalueerd (check) en omgezet in concrete verbeteracties (act) die passen bij de organisatie. Onze onderzoekers denken actief mee om het onderzoek te integreren in de PDCA-cyclus van de organisatie, zodat we het beste resultaat behalen.

Soorten medewerkersonderzoek

We hebben ruime ervaring met diverse typen medewerkersonderzoeken. Een greep uit de onderzoeken die wij aanbieden zijn:

Breed medewerkerstevredenheidsonderzoek

Een uitgebreid vragenlijstonderzoek dat op organisatiebreed niveau de tevredenheid van medewerkers meet. Dit kan eventueel worden aangevuld met kwalitatieve methoden, zoals interviews of focusgroepen, om de resultaten om te zetten in concrete verbeteradviezen.

Pulse meting

Een korte vragenlijst die zich richt op één specifiek thema. Dit is bijzonder geschikt voor het verdiepen van inzichten uit het brede onderzoek op een specifiek gebied, of om veranderingen in tevredenheid over een langere periode te monitoren (bijvoorbeeld om piek- en dalmomenten in de ervaren werkdruk in kaart te brengen).

Instroomonderzoek

Dit onderzoek richt zich op de ervaringen van nieuwe medewerkers tijdens hun inwerkperiode of de eerste maanden van hun dienstverband. Het biedt ook inzicht in wat hen heeft aangetrokken om bij de organisatie te komen werken. Dit is meestal een vragenlijstonderzoek met een korte vragenlijst die over een langere periode, vaak een jaar, wordt uitgezet. Het kan waardevolle inzichten opleveren om toekomstige medewerkers effectiever aan te trekken.

Uitstroomonderzoek

Dit onderzoek is gericht op medewerkers die de organisatie verlaten. Het bestaat doorgaans uit een korte vragenlijst die over een langere periode, vaak een jaar, wordt uitgezet. De resultaten kunnen waardevolle inzichten en verbeteradviezen bieden om toekomstige uitstroom te voorkomen.

Onderzoek naar ongewenst gedrag, werksfeer en -cultuur, en sociale veiligheid

Dit onderzoek richt zich op de mate waarin medewerkers zich psychologisch veilig voelen op het werk. Het kan zowel de vrijheid om openlijk te spreken als de aanwezigheid van ongewenst gedrag in kaart brengen, zowel tussen collega’s als vanuit patiënten of cliënten.

Onderzoek naar duurzame inzetbaarheid

Dit onderzoek richt zich op de ervaren gezondheid en welzijn van medewerkers. Het onderzoekt factoren zoals werkdruk, stress en de ervaren werk- privébalans.  Het biedt waardevolle informatie over hoe de organisatie kan bijdragen aan het bevorderen van een gezonde en veerkrachtige werkcultuur. Extra waardevol in combinatie met het uitstroomonderzoek.

Medewerkers- en cliëntonderzoek combineren

Het combineren van deze twee onderzoeken geeft inzicht in de samenhang tussen medewerkerstevredenheid en cliënttevredenheid.

Onderzoek onder vrijwilligers

In de zorg zijn veel niet-betaalde medewerkers actief. Omdat deze doelgroep vaak andere motivaties, behoeften en verwachtingen heeft dan betaalde medewerkers, is het waardevol om een apart onderzoek voor hen uit te voeren. Dit onderzoek kan dezelfde vormen aannemen als de hierboven genoemde onderzoeken.

Onderzoek onder mantelzorgers

Mantelzorgers spelen een cruciale rol in veel zorgorganisaties. Net als vrijwilligers hebben zij vaak andere motivaties, behoeften en verwachtingen, waardoor een apart onderzoek ook voor deze doelgroep zinvol kan zijn. Dit onderzoek kan eveneens dezelfde vormen aannemen als de hierboven genoemde onderzoeken.

Veelgestelde vragen

Wat is een medewerkersonderzoek?

Een medewerkersonderzoek is een onderzoek gericht op het meten van de tevredenheid, betrokkenheid en ervaringen van medewerkers binnen een (zorg)organisatie. Op die manier kunt u als werkgever luisteren naar de stem van uw medewerkers en actief reageren op hun behoeften. Het meest gangbare onderzoek onder medewerkersonderzoek is het medewerkerstevredenheidsonderzoek (MTO). Bekijk onze website voor voorbeelden van medewerkerstevredenheidsonderzoeken die wij voor verschillende organisaties in de zorgsector en het sociaal domein hebben uitgevoerd.

Hoe wordt een medewerkersonderzoek uitgevoerd?

Medewerkersonderzoek kan worden uitgevoerd aan de hand van verschillende methoden, maar de meest gangbare methode die gebruikt wordt in medewerkersonderzoek is een vragenlijst. In de meeste gevallen wordt de vragenlijst online verspreid onder uw medewerkers. Daarnaast kunnen we de methoden die we inzetten uiteraard aanpassen op uw behoeften en wensen.

Hoe vaak moet een medewerkersonderzoek worden uitgevoerd?

Het uitvoeren van medewerkersonderzoeken is niet verplicht, maar steeds meer organisaties in de zorgsector en het sociaal domein kiezen ervoor om regelmatig een onderzoek te doen. De frequentie van het onderzoek hangt af van de behoeften van de organisatie of zorginstelling. Veel organisaties in de zorgsector en het sociaal domein voeren jaarlijks of halfjaarlijks een medewerkersonderzoek uit. Door regelmatig een onderzoek uit te voeren kunt u namelijk de tevredenheid van medewerkers monitoren en tijdig in te spelen op veranderingen.

Hoe garanderen jullie de anonimiteit van de medewerkers?

Bij ZorgfocuZ begrijpen we het belang van het waarborgen van anonimiteit binnen medewerkersonderzoek. Dit vormt de basis voor het verzamelen van eerlijke feedback van uw medewerkers. We maken gebruik van verschillende maatregelen om de vertrouwelijkheid en anonimiteit in onze onderzoeken te waarborgen en te bevorderen. Voorafgaand aan het onderzoek worden uw medewerkers geïnformeerd over de privacyaspecten van het onderzoek. Daarnaast worden de verzamelde gegevens geanonimiseerd en gescheiden gehouden van persoonsgegevens. Op die manier zijn gegevens niet te herleiden tot individuele personen en/of specifieke situaties.

Wat zijn de kosten van een medewerkersonderzoek?

De kosten van een medewerkersonderzoek variëren afhankelijk van de omvang van het onderzoek, het aantal deelnemers en de specifieke behoeften van de (zorg)organisatie. U kunt contact met ons opnemen voor een op maat gemaakte offerte.

Marktonderzoek

Marktonderzoek is van essentieel belang voor organisaties in de zorgsector. Een zorgorganisatie die met de tijd mee wil gaan en toekomstbestendig wil zijn, moet weten wat er nu en morgen speelt. De cliënt komt hierbij steeds centraler te staan. Zij kunnen kiezen bij welke zorgorganisatie ze geholpen willen worden. Voor u als zorgorganisatie is het daarom belangrijk te weten waarop zij die keuze baseren en hoe u zich onderscheidt van de concurrentie. Een marktonderzoek geeft inzicht in (potentiële) cliënten, de zorgmarkt, de concurrentie en de externe ontwikkelingen die op uw organisatie afkomen. Als u weet wat er speelt kunt u daar op inspelen en kansen benutten.

Expertise ZorgfocuZ

Vanuit ZorgfocuZ zijn hebben wij de afgelopen jaren vele zorgorganisaties geholpen met onderzoek naar onder andere de naamsbekendheid, imago en reputatie van de organisatie. Dit zijn per definitie maatwerk onderzoeken, want geen organisatie is hetzelfde en elke organisatie heeft weer andere uitgangspunten en uitdagingen. Daarnaast hebben wij onderzoek gedaan naar bijvoorbeeld woonwensen van cliënten of naar de haalbaarheid van bedrijfsplannen. Op basis van onze onderzoeken geven wij u concrete adviezen waar u mee aan de slag kunt.

Marketing en daarmee positioneringsvraagstukken en marktonderzoek, zijn de afgelopen jaren enorm belangrijk geworden in de zorg. ZorgfocuZ kent de zorgsector en de marketingvragen die er spelen en dat merk je als klant. ZorgfocuZ is daarnaast een zeer betrouwbare partij, helder in de afspraken. De medewerkers hebben samen heel veel kennis, denken mee en vooruit en gaan confronterende vragen niet uit de weg. Dat levert dan ook echt resultaat op!
Ine Berkelmans – Directeur Wonen en Dagbesteding Koninklijke Visio

Soorten marktonderzoek:

Burgerpeiling

De Burgerpeiling van VNG Realisatie is een vragenlijstonderzoek voor gemeenten waarmee het welzijn en de betrokkenheid van wijkbewoners en doelgroepen inzichtelijk kunnen worden gemaakt. De resultaten van de burgerpeilingen worden gepubliceerd op Waarstaatjegemeente.nl.

Haalbaarheidsonderzoek

Vanuit onderzoeksbureau ZorgfocuZ voeren wij regelmatig een soort van haalbaarheidsonderzoek uit voor organisaties uit de zorg- en welzijnssector. Bijvoorbeeld als er sprake is van nieuw (overheids-) beleid, worden we gevraagd om mee te denken met zorgorganisaties door een goed onderzoek op te zetten en uit te voeren.

Imago-onderzoek

Klantgerichtheid en een onderscheidende positionering (‘branding’) zijn voor iedere zorgorganisatie van belang om de nieuwe cliënten aan te spreken en dus aan te trekken. Wij kunnen u helpen bij diverse vragen op het gebied van zorgmarketing, zoals stakeholderonderzoek, imago-onderzoek en naamsbekendheidsonderzoek.

Klantreisonderzoek (Customer journey)

Klantreisonderzoek (customer journey onderzoek) in de zorg en het sociaal domein is een vak apart. Er is per definitie sprake van een hoge betrokkenheid van de doelgroep, die zeker wil zijn van het maken van de juiste/veilige keuze.

Marktanalyse

Hoe ontwikkelt de zorgvraag zich in Nederland? En hoe ontwikkelt de zorgvraag zich in een specifieke regio, zoals een bepaalde provincie of zelfs binnen een gemeente? En wat is er te zeggen over de kenmerken van de zorgvraag, bijvoorbeeld naar type zorgzwaartepakketten (ZZP’s), leeftijd van cliënten of leveringsvormen? En wat is de verwachting voor de komende jaren voor specifieke zorgvormen? ZorgfocuZ helpt zorgorganisaties om via marktanalyse antwoord te geven op dit soort vragen.

Communicatieonderzoek

Communicatieonderzoek kan worden ingezet om inzicht te krijgen in het effect van communicatiemiddelen en -boodschappen. Zonder de inzet van de juiste kanalen en zonder een goede communicatie, komt uw boodschap niet aan bij uw doelgroep en boekt u niet het gewenste resultaat. Onze communicatieonderzoeken dragen bij aan het benodigde inzicht om de effectiviteit van de communicatie te verbeteren.

Merkonderzoek

In de afgelopen jaren is er sprake geweest van veel fusies en overnames in de zorgsector waarbij merken tot eenzelfde zorggroep zijn gaan behoren. In dit soort situaties komt vaak de vraag naar voren hoe om te gaan met het merkenbeleid. Hierbij kan het zinvol zijn om onderzoek te doen naar uw merk.

Naamsbekendheidonderzoek

Hoeveel procent van uw doelgroep kent uw organisatie van naam? En als ze uw naam kennen, in hoeverre zijn zij dan ook bekend met wat uw organisatie doet? Kennen zij eigenlijk uw exacte product- of dienstenaanbod wel? Deze en andere vragen komen aan de orde tijdens een naamsbekendheidonderzoek dat wij voor u kunnen uitvoeren.

Verwijzersonderzoek

De samenwerking met verwijzers is van essentieel belang voor het succes van iedere zorgorganisatie. De doorverwijzend arts of andere verwijzer heeft grote invloed op de keuze van de patiënt en bepaalt mede of een patiënt bij uw organisatie terechtkomt.

Woonwensenonderzoek

Bij een woonwensenonderzoek worden de wensen en behoeften van (toekomstige) bewoners en andere betrokkenen van een specifieke locatie in kaart gebracht. Een dergelijk onderzoek is zinvol bij het ontwikkelen van nieuwbouwplannen, in het kader van herstructurering of in relatie tot ‘scheiden van wonen en zorg’.

Veelgestelde vragen

Wat is marktonderzoek?

Marktonderzoek omvat verschillende soorten onderzoek die worden uitgevoerd met het doel om (zorg)organisaties inzicht te geven in de behoeften en wensen van (potentiële) cliënten of klanten, de concurrentie en marktontwikkelingen binnen de sector. De resultaten van dit onderzoek kunnen (zorg)organisaties helpen bij het nemen van beslissingen over het beter afstemmen van producten of diensten op de doelgroep en het effectiever benaderen van deze doelgroep. Bekijk onze website voor voorbeelden van marktonderzoeken die wij voor verschillende organisaties in de zorgsector en het sociaal domein hebben uitgevoerd.

Hoe wordt een marktonderzoek uitgevoerd?

Marktonderzoek kan worden uitgevoerd aan de hand van verschillende methoden, maar de meest gangbare methode die gebruikt wordt in marktonderzoek is een vragenlijst. De vragenlijst kan zowel schriftelijk als online worden verspreid onder uw doelgroep. Naast vragenlijstonderzoek is het ook interessant om data-analyses uit te voeren, bijvoorbeeld van concurrenten of van de klantpopulatie voor marktbepaling. Uiteraard passen we de methoden die we inzetten aan op uw behoeften en wensen.

Hoe zorgen jullie voor voldoende respons bij een marktonderzoek?

Om de optimale respons te behalen moet te doelgroep zorgvuldig worden vastgesteld, zodat deze breed genoeg is om voldoende respondenten aan te trekken en tegelijkertijd specifiek genoeg om relevante antwoorden op onderzoeksvragen te verkrijgen. Voor het werven van respondenten kunnen wij gebruik maken van een panel, wat ons in staat stelt om in bijna alle gevallen voldoende respons te garanderen.

Welke soorten marktonderzoek voeren jullie uit?

ZorgfocuZ voert verschillende soorten marktonderzoek uit, waaronder naamsbekendheidonderzoek, imago-onderzoek, woonwensenonderzoek, haalbaarheidsonderzoek, marktanalyse, klantreisonderzoek, communicatieonderzoek en merkonderzoek. Onze experts bepalen samen met u welk type onderzoek het meest geschikt is om uw vraag te beantwoorden.

Hoe garanderen jullie de anonimiteit van respondenten?

Bij ZorgfocuZ begrijpen we het belang van het waarborgen van anonimiteit binnen marktonderzoek. Dit vormt de basis voor het verzamelen van eerlijke feedback van uw doelgroep. We maken gebruik van verschillende maatregelen om de vertrouwelijkheid en anonimiteit in onze onderzoeken te waarborgen en te bevorderen. Voorafgaand aan het onderzoek wordt uw doelgroep geïnformeerd over de privacyaspecten van het onderzoek. Daarnaast worden de verzamelde gegevens geanonimiseerd en gescheiden gehouden van persoonsgegevens. Op die manier zijn gegevens niet te herleiden tot individuele personen en/of specifieke situaties.

Wat zijn de kosten van een marktonderzoek?

De kosten van marktonderzoek variëren afhankelijk van de omvang van het onderzoek, het aantal deelnemers en de specifieke behoeften van de (zorg)organisatie. U kunt contact met ons opnemen voor een op maat gemaakte offerte.

Beleids- en evaluatieonderzoek

Gemeenten hebben door de uitbreiding van de Wmo, de stelselherziening in de jeugdzorg en de Participatiewet er nogal wat (zorg)taken bijgekregen. Gemeenten staan hierbij voor de grote opgave om kwalitatief goede zorg te realiseren voor minder geld. Met de toename aan verantwoordelijkheid is een stevige informatiepositie essentieel. Met goed onderzoek kan invulling worden gegeven aan deze informatiebehoefte. Wij ondersteunen gemeenten, maar ook ministeries, brancheorganisaties en andere betrokken partijen met het uitvoeren van beleidsonderzoek in het sociaal domein.

Doelmatigheid en doeltreffendheid van beleid

Beleidsonderzoeken hebben vaak betrekking op doeltreffendheid (worden de gestelde doelen bereikt?) en doelmatigheid (staat het behalen van de doelen in verhouding met de ingezette middelen?) van het ingezette beleid. Vraagstukken waar wij ervaring mee hebben, zijn bijvoorbeeld:

  • Wordt er conform het beleid sociaal domein gewerkt en wat zijn de effecten in de praktijk?
  • Wat is de kwaliteit van zorg geleverd door zorgaanbieders? Werken deze conform de richtlijnen?
  • Welke taken en bevoegdheden zijn belegd in de wijkteams, hoe worden die uitgeoefend en wat levert dat op?
  • Welke relatie is er tussen bezuinigingen op de zorgbudgetten, hoogte van eigen bijdrages op zorgmijdend gedrag van burgers?

Kijk op de webpagina van onze voorbeeldcases van beleidsevaluaties die wij voor gemeenten hebben uitgevoerd.

Thema’s

Om u beter inzicht te geven in onderzoeksthema’s waar wij ons mee bezig houden, hebben wij hieronder een paar van deze thema’s voor u op een rijtje gezet:

Soorten beleids- en evaluatieonderzoeken

Rekenkameronderzoek

Een rekenkameronderzoek speelt een belangrijke rol binnen gemeenten door onafhankelijk inzicht te bieden in de doeltreffendheid, rechtmatigheid en efficiëntie van overheidsuitgaven en beleid. Het bevordert transparantie en verantwoording, en helpt bij het identificeren van zwakke punten om de dienstverlening te verbeteren.

213a onderzoek

Artikel 213a van de Gemeentewet verplicht het college tot periodiek zelfonderzoek naar de doelmatigheid en doeltreffendheid van hun bestuur, om te controleren of het gemeentelijk beleid effectief en efficiënt wordt uitgevoerd en of organisatie en middelenbeheer aan de eisen voldoen. ZorgfocuZ voert dit onderzoek uit voor en met gemeenten.

Procesevaluatie

In de zorg en sociale sector gebruiken organisaties diverse werkwijzen en methoden. Organisaties kunnen hun eigen interventies laten toetsen en opnemen in databanken van kennisinstituten zoals MovisieVilans en het Nederlands Jeugdinstituut (NJi). Voor opname is een procesevaluatie nodig, die de effectiviteit en verbeterpunten van de interventie in kaart brengt. Wij ondersteunen organisaties bij deze evaluaties.

Calamiteitenonderzoek

Calamiteiten kunnen in elke organisatie optreden en leiden tot politieke en media-aandacht. Bij incidenten is het aan te raden, en soms verplicht, om een grondig onderzoek uit te voeren. Een externe, onafhankelijke deskundige kan daarbij geruststelling bieden. ZorgfocuZ ondersteunt organisaties in het uitvoeren van calamiteitenonderzoek om de kernoorzaken te identificeren en waardevolle inzichten te geven, zodat ze kunnen leren van het voorval en preventieve maatregelen kunnen nemen voor de toekomst.

FocuZ5

Voor organisaties met maatwerk onderzoeksvragen is het belangrijk om vooraf een goed doordacht onderzoeksplan op te stellen. Dit plan helpt om de onderzoeksvraag effectief te beantwoorden. ZorgfocuZ ondersteunt organisaties bij het opstellen van deze plannen via de ‘FocuZ5-aanpak’.

Veelgestelde vragen

Wat is beleidsonderzoek?

Beleidsonderzoek richt zich op het begrijpen, evalueren en verbeteren van beleid. Het doel van beleidsonderzoek is om inzicht te krijgen in de doelmatigheid en doeltreffendheid van uw beleid en op basis daarvan tot onderbouwde aanbevelingen te komen. Wij voeren beleidsonderzoeken uit voor onder andere ministeries, provincies, gemeenten en waterschappen, maar kunnen ook andere organisaties ondersteunen bij hun beleidsevaluaties.

Waar kan ik beleidsonderzoek naar laten doen?

Beleidsonderzoek kan tal van vormen aannemen. Omdat brede vragen leiden tot brede antwoorden, kiezen organisaties er vaak voor om een bepaald domein of onderdeel van het beleid onder de loep te nemen. Wilt u bijvoorbeeld als gemeente onderzoek laten doen naar de mate waarin het beleidsplan sociaal domein rekening houdt met de toegankelijkheid voor bepaalde doelgroepen? Of wilt u toetsen of er op de juiste wijze uitvoering kan worden gegeven aan de doelen die in het duurzaamheidsbeleid zijn opgesteld? Het is allemaal mogelijk, en wij denken graag met u mee over de vraagstelling en scope van uw informatiebehoefte.

Hoe wordt een beleidsonderzoek uitgevoerd?

Beleidsonderzoek kan worden uitgevoerd aan de hand van kwalitatieve of kwantitatieve methoden, of een mix van beide. Vaak worden interviews afgenomen, bijvoorbeeld met mensen die bij de totstandkoming van het beleid betrokken zijn geweest of hier uitvoering aan moeten geven. Deze interviews kunnen op locatie, telefonisch of via videobellen plaatsvinden. Daarnaast wordt er vaak aan de hand van documentstudie gekeken welke doelen, uitgangspunten en afspraken er in het beleid (en in andere relevante documenten) zijn opgesteld. Wij stemmen de in te zetten methoden af op uw specifieke wensen en behoeften.

Hoe worden de kaders voor een beleidsonderzoek bepaald?

Wij gaan graag met u in gesprek om te kijken welke kaders passend zijn voor uw informatiebehoefte. Hoe lang gaat het onderzoek duren? Welke methoden adviseren wij om in te zetten? Wat is er nodig om de juiste afbakening te bepalen? Welke middelen zijn er beschikbaar om het onderzoek uit te voeren? Dit zijn allemaal overwegingen die de inrichting van het onderzoek bepalen. Wij kunnen hier in adviseren, maar stemmen ook graag met u af over de kaders die leidend zijn bij uw vraag.

Wat zijn de kosten van een beleidsonderzoek?

De kosten van beleidsonderzoek variëren, en zijn afhankelijk van de omvang van het onderzoek en de specifieke behoeften van de organisatie. U kunt contact met ons opnemen voor een op maat gemaakte offerte, of een vrijblijvend gesprek waarin wij meedenken over de kaders van uw vraag.

Cliëntervaringsonderzoek

Cliëntervaringsonderzoeken vormen voor zorg en welzijnsorganisaties en gemeenten een belangrijke bron van informatie. Een cliëntervaringsonderzoek heeft veelal een tweeledig doel. Aan de ene kant kunnen organisaties hiermee voldoen aan externe verplichtingen richting bijvoorbeeld zorgverzekeraars, overheid en brancheorganisaties. Aan de andere kant kan hiermee worden voorzien in de interne informatiebehoefte; een maatwerkaanpak is bij dit soort onderzoek dan ook vaak gewenst. De uitkomsten van de onderzoeken lijden op die manier tot concrete verbeteracties om het beleid en de ervaringen en tevredenheid van cliënten en inwoners te verbeteren.

Expertise ZorgfocuZ met cliëntervaringsonderzoek

Als onderzoeksbureau zijn wij zeer ervaren met het uitvoeren van cliëntervaringsonderzoeken (zowel meer standaardonderzoeken als maatwerkonderzoeken). Onderzoeken onder cliënten vormen het fundament van onze organisatie. Jaarlijks verzenden wij meer dan een miljoen vragenlijsten en voeren wij duizenden interviews uit. We kennen alle doelgroepen die gebruikmaken van zorgaanbod goed en zijn in staat om onderzoeken zo op te zetten dat we op een passende wijze informatie kunnen ophalen waar organisaties en gemeenten écht wat aan hebben. Onze medewerkers zijn bijvoorbeeld ook speciaal getraind om gesprekken te voeren met kwetsbare doelgroepen over gevoelige onderwerpen.

Waarom kiezen voor ZorgfocuZ?

Onze aanpak richt zich op maatwerk. In plaats van alléén een standaardvragenlijst te gebruiken en het verplichte vinkje te zetten, stemmen wij het meetinstrument af op de specifieke behoeften van onze opdrachtgevers. Steeds meer zorg- en welzijnsorganisaties en gemeenten baseren hun beleid op de PDCA-cyclus: plannen (plan) worden opgesteld, uitgevoerd (do), geëvalueerd (check) en omgezet in concrete verbeteracties (act). Onze onderzoekers denken actief mee om het onderzoek te integreren in de PDCA-cyclus van onze opdrachtgevers.

Onze werkwijze

Tijdens het onderzoekstraject werken we vaak met een werkgroep en altijd volgens een gefaseerde aanpak, bestaande uit de voorbereidingsfase, de dataverzamelingsfase, en de rapportage- en eventuele opvolgingsfase. We gaan pas over naar de volgende fase wanneer de werkgroep tevreden is met de afgeronde stappen van de huidige fase.

Samen met u als opdrachtgever bepalen we het doel van het onderzoek, evenals de doelgroep en methode. Het is essentieel dat de methode goed is afgestemd op de doelgroep om betrouwbare en valide resultaten te verkrijgen.

Gedurende het onderzoekstraject besteden we veel aandacht aan anonimiteit. Het is belangrijk dat cliënten hun eerlijke mening kunnen geven, zodat de resultaten een betrouwbaar inzicht bieden over de tevredenheid en ervaringen en hoe de organisatie of gemeente verder kan ontwikkelen en verbeteren. Zonder dat ze bang hoeven zijn dat de ondersteuning vanuit uw organisatie of gemeente onder de gegeven antwoorden zal lijden.

Aan de basis van onze onderzoeken staat altijd een meetplan waarin wij met u vastleggen:

  • welke doelgroepen onderdeel uitmaken van het onderzoek;
  • hoe de vragenlijst eruit kan zien;
  • welke verplichtingen er eventueel zijn waar we rekening mee moeten houden;
  • via welke methode de onderzoeksdoelgroep benaderd kan worden.

Doelgroepen

Wij hebben ervaring met onderzoek onder alle relevante doelgroepen binnen de zorg- en welzijnssector en het sociaal domein en kennen alle financieringsstromen en verplichtingen richtlijnen die daarbij komen kijken. Zo doen wij bijvoorbeeld onderzoek onder de volgende doelgroepen:

Voor gemeenten zijn wij binnen het sociaal domein inmiddels de grootste aanbieder op het gebied van cliëntervaringsonderzoeken naar WmoJeugdwetParticipatiewet en ander onderzoek.

In het verlengde van de cliëntonderzoeken doen wij ook veel onderzoek onder vertegenwoordigers van cliënten, mantelzorgers, medewerkers, vrijwilligers en verwijzers. Waar mogelijk kunnen we onderzoeken met elkaar in verbinding brengen.  Door onderzoeken met elkaar in verband te brengen krijgen zorgorganisaties een geïntegreerd beeld van de kwaliteit van zorg vanuit meerdere perspectieven.

Clieënttevredenheidsonderzoeken voor zorgorganisaties

Intramuraal

Intramurale cliëntonderzoeken richten zich op cliënten die verblijven in zorginstellingen, zoals verpleeghuizen en psychiatrische instellingen. Door middel van interviews, enquêtes en observaties verzamelen we belangrijke gegevens over de leefomstandigheden, de kwaliteit van zorg en de tevredenheid van cliënten. Deze inzichten stellen zorgverleners in staat hun aanbod te optimaliseren en de kwaliteit van leven van cliënten te verbeteren. Intramurale onderzoeken die we zoal uitvoeren zijn:

Ervaringsmeting Generiek Kompas

Cliëntervaringsonderzoek Verpleeghuiszorg;

ZorgkaartNederland waarderingen;

Cliëntervaringsonderzoek beschermd wonen;

Cliënt- en medewerkersonderzoeken combineren.

Staat uw specifieke onderzoek niet tussen het lijstje hierboven? Schroom niet om contact op te nemen met uw vraag.

Extramuraal

Extramuraal cliëntonderzoek richt zich op cliënten die buiten een zorginstelling leven, maar wel afhankelijk zijn van zorg en ondersteuning. Dit kan variëren van thuiswonende ouderen tot mensen met een beperking of mensen die gebruikmaken van ambulante zorg en ondersteuning. We onderzoeken hoe deze cliënten de zorg en ondersteuning ervaren, welke knelpuntenzij tegenkomen en welke ondersteuning zij wensen. Door een onderzoek op maat op te zetten halen we informatie op die belangrijk is voor beleidsontwikkeling en continuïteit van zorg volgens de PDCA-aanpak.  Voorbeelden van extramuraal onderzoek wat we zoal voor zorgorganisaties uitvoeren:

Ervaringsmeting Generiek Kompas

PREM Wijkverpleging en PREM Kindzorg;

Cliëntervaringsonderzoek Hulp bij Huishouden.

PREM

PREM staat voor Patient Reported Experience Measure. Kort gezegd is dit een landelijk afgestemde meetmethode om patiëntervaringen te meten. Een PREM is meestal een korte, vragenlijst die patiënten invullen. Binnen verschillende sectoren is het verplicht om met een PREM-vragenlijst ervaringen en tevredenheid te meten. In deze vragenlijst wordt gevraagd hoe patiënten hun zorg ervaren of hebben ervaren.

PREM Chronische Zorg

PREM Eerstelijnszorg

Overig cliëntervaringsonderzoeken voor zorg- en welzijnsorganisaties

Naast bovenstaande onderzoeken voeren wij ook veel onderzoeken uit voor andere zorg- en welzijnsorganisaties zoals organisaties actief in de jeugdzorg, maatschappelijke opvang, GGZ en gehandicaptenzorg.

Cliëntonderzoeken voor gemeenten

Wmo

Het cliëntervaringsonderzoek Wmo dient sinds enkele jaren verplicht door gemeenten uitgevoerd te worden. Wij zijn marktleider als het gaat om de uitvoering van de cliëntervaringsonderzoeken voor gemeenten. Wij ondersteunen meer dan 135 gemeenten op jaarbasis met de uitvoering van het CEO Wmo, Jeugdwet en Participatiewet en andere onderzoeken met thema’s als hulp bij huishouden, doelgroepenvervoer, armoede, veiligheid, algemene voorzieningen, mantelzorgondersteuning en beschermd wonen.

U leest meer over de specifieke onderzoeken op de volgende pagina’s:

Cliëntervaringsonderzoek Wmo

Cliëntervaringsonderzoek Hulp bij huishouden

Cliëntervaringsonderzoek Hulpmiddelen

Cliëntervaringsonderzoek Cliëntondersteuning

Cliëntervaringsonderzoek Algemene voorzieningen

Cliëntervaringsonderzoek Beschermd wonen

Andere gemeentelijke onderzoeken

Naast de onderzoeken binnen de Wmo, voeren we ook andere cliëntonderzoeken uit voor gemeenten. Zo zijn we bijvoorbeeld ook gespecialiseerd in Cliëntervaringsonderzoeken binnen de Jeugdwet. We kijken dan zowel naar de ervaringen van ouders als die van de jeugd zelf. Daarnaast zijn gemeenten verantwoordelijk voor de uitvoering van de regeling Werk en Inkomen vanuit de Participatiewet. Ook hierbij kunnen wij gemeenten ondersteunen.

Vanuit ZorgfocuZ hebben wij ook vele gemeenten geholpen met de uitvoering van cliëntervaringsonderzoeken Schuldhulpverlening. Wij beschikken op basis van onze kennis en ervaring over diverse voorbeeldvragenlijsten en tips om onderzoek onder deze doelgroep optimaal vorm te geven. Hetzelfde geld voor onderzoeken naar doelgroepenvervoer, zoals het Wmo- en leerlingenvervoer. Om tot de juiste inrichting van het vervoerssysteem te komen en om input te vergaren voor aanbestedingen, heeft ZorgfocuZ al meerdere  gemeenten ondersteunt bij deze tevredenheidsonderzoeken.

Veelgestelde vragen

Wat is een cliëntonderzoek?

Een cliëntonderzoek is een onderzoek gericht op het meten van de tevredenheid en ervaringen van cliënten binnen een (zorg)organisatie. Op die manier kunt u als werkgever luisteren naar de stem van uw cliënten en actief reageren op hun behoeften. Het meest gangbare onderzoek onder cliëntonderzoek is het cliënttevredenheidsonderzoek (CTO). Bekijk onze website voor voorbeelden van cliënttevredenheidsonderzoeken die wij voor verschillende organisaties in de zorgsector en het sociaal domein hebben uitgevoerd.

Hoe wordt een cliëntonderzoek uitgevoerd?

Cliëntonderzoek kan worden uitgevoerd aan de hand van verschillende methoden, maar de meest gangbare methode die gebruikt wordt in cliëntonderzoek is een vragenlijst. De vragenlijst kan zowel schriftelijk als online worden verspreid onder uw cliënten. Daarnaast kunnen we de methoden die we inzetten uiteraard aanpassen op uw behoeften en wensen.

Hoe vaak moet een cliëntonderzoek worden uitgevoerd?

Het uitvoeren van cliëntonderzoeken is verplicht voor sommige zorgorganisaties. In sommige gevallen is dat jaarlijks of eens in de twee of drie jaar. Door regelmatig een onderzoek uit te voeren kunt u de tevredenheid van cliënten monitoren en tijdig in spelen op bevindingen van uw cliënten.

Hoe garanderen jullie de anonimiteit van respondenten?

Bij ZorgfocuZ begrijpen we het belang van het waarborgen van anonimiteit binnen cliëntonderzoek. Dit vormt de basis voor het verzamelen van eerlijke feedback van uw cliënten. We maken gebruik van verschillende maatregelen om de vertrouwelijkheid en anonimiteit in onze onderzoeken te waarborgen en te bevorderen. Voorafgaand aan het onderzoek worden uw cliënten geïnformeerd over de privacyaspecten van het onderzoek. Daarnaast worden de verzamelde gegevens geanonimiseerd en gescheiden gehouden van persoonsgegevens. Op die manier zijn gegevens niet te herleiden tot individuele personen en/of specifieke situaties.

Wat zijn de kosten van een cliëntonderzoek?

De kosten van een onderzoek variëren afhankelijk van de omvang van het onderzoek, het aantal deelnemers en de specifieke behoeften van de (zorg)organisatie. U kunt contact met ons opnemen voor een vrijblijvend gesprek en een op maat gemaakte offerte.

Heeft u hulp nodig?