Aandacht voor cliëntervaringsonderzoek GGZ

13 maart 2025
cliëntervaringsonderzoek GGZ

Deze week is het Brain Awareness Week. Een week waarin aandacht wordt gevraagd voor het belang van gezonde hersenen. Het is een moment om stil te staan bij hoe groot de gevolgen kunnen zijn als je hersenen niet goed functioneren. Meer kennis en bewustwording op dit gebied helpt niet alleen om meer begrip voor de situatie te creëren, maar bevordert ook een samenleving waarin mensen met hersenaandoeningen beter ondersteund worden. Per jaar lopen er ruim 130.000 mensen hersenletsel op, van wie er 40.000 forse blijvende beperkingen eraan overhouden. En dan hebben we het nog niet eens over de grote groep mensen met aangeboren hersenaandoeningen. Het is dus van belang dat al deze mensen gebruik kunnen maken van een solide zorgsysteem. Een cliëntervaringsonderzoek binnen de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) kan hier een waardevolle bijdrage in leveren.

Zorg bij hersenaandoeningen
Het netwerk rondom een cliënt met een hersenaandoening kan soms heel uitgebreid zijn. Denk hierbij niet alleen aan medische zorg, maar ook psychologische ondersteuning, sociale ondersteuning of thuiszorg. De samenwerking van deze disciplines is essentieel voor het bieden van gespecialiseerde zorg. Een belangrijk onderdeel hiervan is het monitoren van de ervaringen en behoeftes van mensen met een hersenaandoening. Een cliëntervaringsonderzoek kan hierbij waardevolle inzichten bieden. Door cliëntervaringen te evalueren en mogelijke verbeterpunten te identificeren kan een organisatie meer grip krijgen op wat er goed gaat en waar juist verbetering nodig is. Hiermee kunnen zorginstellingen hun diensten beter afstemmen op specifieke behoeften, wat een positieve impact kan maken op het leven van mensen met hersenaandoeningen.

Cliëntervaringsonderzoek binnen de GGZ
Bij ZorgfocuZ zijn we ervaren op het gebied van cliëntervaringsonderzoeken in de zorgsector. Zo hebben we in samenwerking met RIBW Nijmegen & Rivierenland een onderzoek uitgevoerd naar ervaringen van cliënten die vanwege een ernstige psychiatrische aandoening (EPA) ondersteuning nodig hebben. De resultaten van de op maat gemaakte vragenlijst gaven de organisatie meer inzicht in de zorgkwaliteit, maar ook concrete aanbevelingen voor de betrokken teams. Dankzij deze aanpak helpt ZorgfocuZ organisaties zoals het RIBW om beter inzicht te krijgen in de behoeften van hun cliënten en om zo hun welzijn structureel te verbeteren.

Delen via: