Zorggroep Tangenborgh

PREM Wijkverpleging en CTO intramuraal

Zorggroep Tangenborgh is gespecialiseerd in het aanbieden van zorg voor ouderen en gericht op wonen, zorg en welzijn. Tangenborgh heeft woonzorglocaties in de gemeenten Borger-Odoorn, Coevorden en Emmen. In en vanuit deze locaties biedt de zorggroep 24 uur per dag zorg aan in heel Zuidoost-Drenthe. Geworteld in de regio staat Tangenborgh dicht bij de mensen en kennen zij hun bewoners, klanten én hun wensen. Tangenborgh is specialist en generalist tegelijk. Als expert in psychogeriatrie heeft de organisatie landelijk de basis gelegd voor een innovatieve zorgaanpak voor dementerenden. Dit levert hen een voorsprong op in onze zorgdienstverlening. Vanuit ZorgfocuZ zijn wij verantwoordelijk voor de uitvoering van de PREM Wijkverpleging (volgens de richtlijnen) en het cliëntervaringsonderzoek intramuraal.

PREM Wijkverpleging (volgens richtlijnen)

De beleving van de wijkverpleging door cliënten wordt gezien als een belangrijk onderdeel van kwaliteitsinformatie wijkverpleging. Zorgorganisaties die wijkverpleging aanbieden, zijn daarom sinds 2019 verplicht om als cliëntervaringsonderzoek de PREM Wijkverpleging uit te voeren. PREM staat voor Patiënt Reported Experience Measure. Enkele belangrijke aandachtspunten hierbij zijn:

 • Dat zorgaanbieders zijn vrij te bepalen hoe zij de PREM Wijkverpleging uitvragen.
 • De vragenlijst bestaat uit diverse ervaringsvragen, die te beantwoorden zijn op een schaal van 1 tot en met 10, twee aanbevelingsvragen, twee open vragen en een aantal achtergrondvragen.
 • In verband met de AVG wordt geadviseerd om een meetbureau (onderzoeksbureau) in te schakelen.
 • De resultaten van moeten tijdig worden aangeleverd bij de gegevensmakelaar én bij ZorgkaartNederland.

Cliëntonderzoek intramuraal Tangenborgh

ZorgkaartNederland (ZKN) is de grootste ervaringssite voor de Nederlandse gezondheidszorg. Op ZorgkaartNederland delen cliënten hun ervaringen over zorgaanbieders (en zorgverleners). De website biedt daarmee informatie aan mensen om te kunnen kiezen voor een zorgaanbieder die het beste bij hen past. Voor zorgaanbieders is ZorgkaartNederland een kwaliteitsinstrument waarmee ze inzicht krijgen in wat volgens patiënten goed gaat en beter kan. Daarnaast kunnen zorgaanbieders via ZorgkaartNederland aan externe verantwoording. Door de vragenlijst van ZorgkaartNederland te hanteren en waarderingen aan te leveren bij ZorgkaartNederland kan voldaan worden aan deze verantwoordingsverplichting.

Aanpak onderzoeken

Voor beide onderzoeken hebben we gebruik gemaakt van een benadering per post. Cliënten ontvangen dan een vragenlijstpakketje (envelop) met daarin:

 • Een uitnodigingsbrief
 • De schriftelijke vragenlijst
 • Een portvrije retourenvelop naar het antwoordnummer van ZorgfocuZ, waarmee cliënten de ingevulde vragenlijst kunnen retourneren.
  PREM Wijkverpleging 2021 en cliëntonderzoek intramuraal

De brief hebben wij met Tangenborgh opgesteld. Hierin staat onder andere het doel van het onderzoek, onze rol als onderzoeksbureau, de contactgegevens van onze helpdesk en de richtlijnen voor anonimiteit en privacy worden toegelicht. Op deze manier kunnen cliënten later nog eens rustig doorlezen waar het onderzoek over gaat en hoe dit in zijn werk gaat. In de tekst wordt aangegeven op welke manieren cliënten kunnen deelnemen aan het onderzoek. Dit kan op de volgende manieren:

 1. Via de bijgeleverde schriftelijke vragenlijst (alleen bij schriftelijke benadering
 2. Via een makkelijk in te voeren link naar de online vragenlijst (de link staat in de brief)

We willen cliënten dus zoveel mogelijk faciliteren waarbij het doel is om een zo hoog mogelijke respons te behalen. Doordat iedere cliënt een unieke code krijgt toegewezen, kunnen wij na de eerste verzending een herinnering sturen aan cliënten die nog niet gereageerd hebben. Bovendien kunnen we door de code voorkomen dat cliënten de vragenlijst meer dan eens invullen.

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Wilt u meer weten over de PREM Wijkverpleging, onze aanpak of wilt u direct een offerte aanvragen? Neem gerust contact op met onze collega Martin Bloem en laat u overtuigen van onze meerwaarde.

U kunt ons ook bereiken via ons contactformulier of u kunt ons bellen op 050 82 00 461.

Voorbeeldcases

Hieronder vindt u nog meer voorbeeldprojecten.

Zijn onze onderzoeksoplossingen iets voor u?

Sluiten