Zorggroep Drenthe biedt zorg aan cliënten en bewoners die zelfstandig willen wonen, in een veilige en vertrouwde omgeving. Zorggroep Drenthe zorgt ervoor dat cliënten zich thuis voelen bij de organisatie, of dit nu thuis is of in één van de woonzorgcentra. De missie van de organisatie is dat bewoners en cliënten hun leven kunnen voortzetten op de manier zoals zij dat wensen. Dat doet de organisatie samen met het (ondersteunende) zorgnetwerk rond de bewoner en cliënt om waardevolle zorg te bieden. ZorgfocuZ heeft de organisatie ondersteunt bij het uitvoeren van een cliëntonderzoek en een medewerkersonderzoek.
Eén belangrijke ontwikkeling van dit jaar was de publicatie van het Generiek Kompas op 1 juli 2024. Het Generiek Kompas heeft als doel om de zorg en kwaliteit van leven voor ouderen en andere zorgbehoevenden te verbeteren door een gedeelde visie en aanpak te bieden. In het kwaliteitsbeeld moeten organisaties een plan opnemen hoe zij systematisch werken aan kwaliteit, waarin onder andere de eigen organisatiedoelen centraal moeten staan. Daarom denken we bij onze onderzoeken vanuit de continue verbetercyclus, waarbij we de PCDA-cyclus volgen. Deze aanpak is ook toegepast bij Zorggroep Drenthe.
PDCA-Cyclus
ZorgfocuZ ondersteunt de organisatie vanaf 2014 bij de uitvoering van cliëntonderzoek, vooral ingestoken vanuit een externe verplichting. Nu, in 2024, is de insteek van de onderzoeken vooral vanuit interne verbetering. De nadruk is komen te liggen op de continue verbetercyclus: Plan, Do, Check, Act. We hebben bij de cliënttevredenheidsonderzoeken en het medewerkerstevredenheidsonderzoek die dit jaar zijn uitgevoerd gekeken naar de beleidsplannen (plan) die de basis vormen voor het dagelijks werk (do), halen daarover feedback op (check) om tot concrete verbeteracties (act) te komen. Op basis van het meerjarenplan 2024-2030 ‘Klaar voor de toekomst van de ouderenzorg’ hebben we in samenspraak met Zorggroep Drenthe vragenlijsten opgesteld die écht passen bij de organisatie. Belangrijke thema’s die op basis van het meerjarenplan zijn uitgevraagd zijn onder andere waardevolle zorg, netwerkzorg, innovatie en werkgeluk.
Uitvoering van het cliëntonderzoek
Cliënten die thuiszorg ontvangen of zorg ontvangen in een van de woonzorgcentra, hebben een vragenpakket ontvangen met daarin een begeleidende brief, vragenlijst en retourenvelop. Zij konden de vragenlijst online of schriftelijk invullen. De medewerkers, vrijwilligers (i.e. onbetaalde medewerkers) en cliënten zijn via e-mail benaderd om deel te nemen aan de onderzoeken. Via een knop in de begeleidende e-mail konden deelnemers eenvoudig toegang krijgen tot de online vragenlijst en deze direct invullen.
De resultaten van zowel het cliënttevredenheidsonderzoek (CTO) als het medewerkerstevredenheidsonderzoek (MTO) zijn vervolgens verwerkt in afzonderlijke online rapportages binnen ons dashboard, ImpulZ. De grafische weergave van de gegevens biedt helder inzicht in de resultaten. Bovendien worden de antwoorden op open vragen geanonimiseerd weergegeven. Zorgroep Drenthe kan zelf met de toegevoegde filters de resultaten uitsplitsen naar bijvoorbeeld locaties. Ook kan de organisatie de rapportages eenvoudig exporteren naar geautomatiseerd PDF-formaat, waardoor zij de resultaten gemakkelijk kan delen met verschillende betrokken partijen.
Als afsluiting van zowel het cliëntonderzoek als het medewerkersonderzoek zijn de resultaten van alle onderzoeken in een sessie genaamd ‘Van meten naar verbeteren!’ besproken. Naast dat de belangrijkste onderzoeksresultaten door de projectleiders vanuit ZorgfocuZ zijn gepresenteerd, zijn ook de verbanden tussen de onderzoeken uitgelicht en was er ruimte om de opvolging te bespreken.
Meer weten?
Wilt u meer weten over een cliëntonderzoek en/of een medewerkersonderzoek , onze aanpak of wilt u direct een offerte aanvragen? Neem gerust contact op met onze collega Robbert Klein Koerkamp en laat u overtuigen van onze meerwaarde.
U kunt ons ook bereiken via ons contactformulier of u kunt ons bellen op 050-8200461 (locatie Groningen) of 030-2074269 (locatie Utrecht).