Gemeente Oude IJsselstreek

CEO Wmo en Jeugd

De gemeente Oude-IJsselstreek wil het CEO Wmo en Jeugd verder ontwikkelen door gebruik te maken van continu meten. De gemeente heeft ZorgfocuZ gevraagd om het CEO Wmo en Jeugd ‘nieuwe stijl’ op te zetten en uit te voeren.

Opzet CEO Wmo en Jeugd nieuwe stijl

De gemeente Oude IJsselstreek wil het cliëntervaringsonderzoek (CEO) Wmo en Jeugdwet uitvoeren op basis van een continue meting. Bij continu meten staat de gedachte centraal dat ervaringen van inwoners aansluitend bij de klantreis worden opgevraagd, bijvoorbeeld zo snel mogelijk nadat de toegangsfase is afgerond of een aantal maanden nadat de ondersteuning gestart is.

Bij continu meten wordt niet eenmalig gemeten (eens per jaar), maar op meerdere momenten per jaar. Hierbij worden cliënten in principe eenmaal per jaar benaderd met een vragenlijst tenzij evaluatiemomenten gesplitst worden, bijvoorbeeld als eerst de toegangsfase wordt geëvalueerd en later de ervaringen met de zorg.

Het continu meten is een mooi voorbeeld van het CEO Wmo nieuwe stijl waarbij gemeenten meer de vrijheid kunnen benutten om het onderzoek in te richten naar eigen behoefte en waarbij meer wordt aangesloten op de klantsituatie. Steeds meer gemeenten stappen voor de uitvoering over naar continu meten.

De meeste gemeenten die beginnen met continu meten kiezen ervoor om viermaal per jaar een meting uit te voeren waarbij cliënten eenmalig een vragenlijst krijgen over onder andere de toegang, kwaliteit, effect van de zorg en andere gewenste maatwerkvragen. Om de drie maanden wordt dan een meting uitgevoerd waarbij elke keer een nieuwe groep cliënten een vragenlijst ontvangt. Deze aanpak hebben we vanaf 2022 voor de gemeente Oude-IJsselstreek geïmplementeerd.

Rapportage in online dashboard (ImpulZ)

De onderzoeksresultaten van beide doelgroepen worden jaarlijks door ons in een hardcopy rapport en factsheet gerapporteerd. Tussentijdes resultaten rapporteren wij in ons online dashboard, genaamd ImpulZ.

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Wilt u meer weten over het cliëntervaringsonderzoek Wmo, cliëntervaringsonderzoek Jeugdwet, onze aanpak of wilt u direct een offerte aanvragen? Neem gerust contact op met onze collega Martin Bloem en laat u overtuigen van onze meerwaarde.

U kunt ons ook bereiken via ons contactformulier of u kunt ons bellen op 050 82 00 461.

Voorbeeldcases

Hieronder vindt u nog meer voorbeeldprojecten.

Zijn onze onderzoeksoplossingen iets voor u?

Sluiten