Inzicht in woonwensen van senioren door gebruik Big Data

3 januari 2017

Ouderenzorgorganisaties zijn volop bezig met het herijken van hun woonzorgaanbod. Logisch, gezien de ontwikkelingen mbt het scheiden van wonen en zorg. Als organisatie wil je er immers voor zorgen dat je hebt waar anderen naar op zoek zijn. Een belangrijke vraag is dus: ‘Waar heeft de markt behoefte aan?’. ZorgfocuZ kan die vraag als geen ander voor u beantwoorden!

Hoe werkt het?

Zorgaanbieders uit heel Nederland bieden woningen in combinatie met zorg aan op Woonz.nl. Door het uitgebreide aanbod trekt Woonz.nl jaarlijks zo’n half miljoen unieke bezoekers (!) die op zoek zijn naar een woonvorm (met zorg) die bij hen past. Bij het zoeken naar een geschikte zorgwoning komt er nogal wat kijken. Denk alleen al aan aspecten zoals:

  • De gezondheidssituatie en de zorgvraag;
  • De regio waarin men wil wonen;
  • De gewenste situering van de woning (‘levensstijl’);
  • De gewenste (aanvullende) zorg- en servicediensten;
  • Etc..

Op deze (en nog veel meer andere relevante) kenmerken kunnen de bezoekers van Woonz.nl zoeken. Hun zoekgedrag wordt aan de achterkant opgeslagen in een dataset, die uitstekend te gebruiken is voor het toepassen van analyses en marktonderzoek door ZorgfocuZ.

Unieke data

In 2016 hebben wij voor drie ouderenorganisaties een pilot gedraaid met deze nieuwe onderzoeksmethode. De resultaten leverden, conform onze verwachting, de gewenste inzichten op om vragen te beantwoorden over keuzes met betrekking tot vastgoedbeheer of de realisatie van nieuwe woonvormen. Het unieke is dat het hier gaat om feitelijk zoekgedrag, en dus veel betrouwbaarder is dan wanneer aan senioren in een vragenlijst gevraagd zou worden ‘wat men belangrijk zou vinden als men op zoek zou gaan naar een seniorenwoning met zorg’.

Door de grote bezoekersaantallen op Woonz.nl hebben wij veel zoekdata tot onze beschikking. ZorgfocuZ weet alle zoekdata zo te verwerken, dat op regioniveau (vaak zelfs op gemeenteniveau!) analyses zijn te maken van de wensen/behoeften van ouderen (of hun familieleden) die op zoek zijn naar een woonvorm met zorg.

Denk bijvoorbeeld aan:

  • Het type locatie waarop men zoekt: een woonzorgcentrum, een kleinschalige woonlocatie of een luxe zorgvilla?
  • Het aantal personen: zoekt men vooral een woonvorm voor 1 persoon of juist voor 2 personen?
  • De situering van de woonvorm: wil men in een stedelijke omgeving wonen, in een woonwijk of juist in een bosrijke omgeving?
  • De behoefte aan specialistische zorg: Welke specialistische zorg zoekt men dan? Bijvoorbeeld Dementie, Korsakov, Huntington of NAH?
  • Welke ZZP’s worden het meest gezocht? Hoe is deze verdeling?

Deze, en nog veel meer gegevens, kunnen Woonz.nl en ZorgfocuZ leveren aan zorgorganisaties, voor een specifiek afgebakende regio.

Meer informatie

Wilt u meer weten over de mogelijkheden of een offerte ontvangen voor een concreet vraagstuk? Neem dan contact op met Martin Bloem (050 – 8200 461 / m.bloem@zorgfocuz.nl) of Robbert Klein Koerkamp (050 – 8200 461 / r.klein.koerkamp@zorgfocuz.nl).

Delen via: